Смятам за правилно това, което чухме от думите на министър-председателя, че като че ли налице е повече дрънкана на оръжие, отколкото някаква възможност за война. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ бившият военен полковник Красимир Митов. "След проведения съвет налице беше изнесен съществуващ риск, който всички разбират, за националната сигурност. Това е динамично състояние на обществото, при което са защитени териториалната цялост, суверенитета и конституционно установеният ред на страната, както са гарантирани и демократичното функциониране на институциите, основните права и свободи на гражданите, устойчивото развитие на икономиката и благосъстоянието на населението“, заяви той и уточни, че според него участниците в Съвета взимат предвид всичко това. По думите му са налице два фактора за националната сигурност – външен и вътрешен. "Външният фактор в момента е тлеещият въглен Украйна, но налице са преди всичко много вътрешни, които дават възможност ние да усещаме този риск за нашата национална сигурност. Имаме една много добра наша българска поговорка: Не казвай хоп преди да си скочил“, смятам, че това е добър подход. Значи налице нямаме събитие от външен фактор, което да застрашава нашата национална сигурност“, коментира полк. Митов.

Според него правилно е все пак да не се избързва с някакви категорични решения. "Президентът на нашата страна ген. Румен Радев е военен човек, бившият министър-председател, а сега понастоящем министър на отбраната – ген. Стефан Янев, е също с богат военен опит. И напоследък имат своего рода и политически опит, така че те много добре разбират кое е правилното решение, което трябва да се вземе. Не бива да се избързва, независимо от това, че редица анализатори, бивши политически лидери имат друго мнение – че не бива да се изчаква, че трябва бързо да се вземе някакво решение. Ние разбираме, че всяко прибързано решение може да доведе до други последствия. Според мен трябва да погледнем в нашия двор, защото все пак ние сме една малка страна-членка на НАТО“, добави той.

Той поясни, че в никакъв случай не смята, че трябва да се чувстваме застрашени. "Всички знаем, че договорът, който сме подписали с влизането на България като член на НАТО, чл. 5 за колективната сигурност, ни гарантира това нещо, да не смятаме, че сме застрашени. Ние сме обградени отвсякъде със страни-членки на НАТО“, каза още бившият военен.

Самият факт, че се разиграват събития малко по-далеч от нашата страна, води до риск по отношение на поетите ангажименти като страна-членка на НАТО към останалите страни. Но аз мисля, че разумът преди всичко ще победи“, заключи той.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"