"Ние трябва да сме изключително решителни и да подкрепим всяко решение, което подкрепя нашите отбранителни способности, което не означава да изпращаш войски. Съгласно плановете на НАТО трябва да изпълним нашите договорености и да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае. Трябва да бъдем максимално решителни. И тук не става въпрос за отношенията ни с Русия“. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус" . Той допълни, че външният министър не е демонстрирал активна дипломатическа дейност. Борисов посочи, че страната ни е сред най-застрашените в случай, че се стигне до санкции срещу Русия.

“Дни наред чакам външният ни министър, още не знам какво прави, не знам как се казва, да има активна дейност, а тя дори не отива на съвети, а праща заместник. България ще е застрашена при евентуален конфликт. Ние сме с най-развит туризъм на Черно море, ЕК запозната ли е какво ще загубим и има ли компенсаторни механизми“, каза още Борисов и допълни, че една от тактиките на Русия е да вбива клинове. "Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби, по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим. Само мощната отбрана на всички като един ще спрат агресията".

Лидерът на ГЕРБ припомни и за тежките преговори, подкрепени от ЕК и САЩ, благодарение на които България е останала на транзитната карта на газ, за което ежегодно получаваме стотици милиони от транзитни такси. Бившият министър-председател нарече "национални предатели“ политиците, които тогава лобираха страната ни да остане само купувач, но не и транзитьор на газ.