Специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак и заместник-помощник държавният секретар на САЩ, който отговаря за политиката към страните от Западните Балкани, Габриел Ескобар, ще посетят Косово и Сърбия следващата седмица, пише прищинското издание Koha Ditore.

Посещението беше потвърдено от върховния представител на ЕС Жозеп Борел на пресконференция с премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

Той допълни, че целта на посещението ще бъде продължаване на диалога за нормализиране на отношенията. Той каза, че възобновяването "ще се случи само ако и двете страни са готови да се споразумеят за положителни резултати и конкретни резултати“.

Борел каза, че приветства готовността на Сърбия да се включи в диалога, като същевременно обвини косовските власти за задънената улица на процеса, отбелязва Koha. "Искам Косово ясно да разбере, че диалогът не се води заради диалога, а защото е ключов за напредването по европейския път. Заедно с Лайчак ще продължим да се подготвяме за следващата среща, но това ще се случи само ако двете страни намерят общ език за положителните и съществени резултати. Ето защо Лайчак и аз ще продължим да работим със замесените страни, особено с Косово, което в момента показва повече нежелание да седне на масата“, каза Борел.

***

Баня Лука. Прогнозите и спекулациите за разделянето на Балканите по етнически признаци – които се отнасят преди всичко за БиХ – предизвикани в началото на миналата година от мистериозен "нон-пейпър“, се появиха отново, но за разлика от по-ранните медийни съобщения за предполагаемото съществуване на такъв документ, този път потвърждението на неговата достоверност дойде от бившия върховен представител на международната общност в БиХ Валентин Инцко, пише кореспондентът на белградската "Политика“ в Баня Лука в материал, представен без редакторска намеса.

В интервю за словенските медии той потвърди, че "нон-пейперът“ е бил в чекмеджето му цели четири години.

"Прочутият "нон-пейпър“ за промяната на границите на Балканите, който някои насърчаваха в Словения, стои в моето чекмедже от почти четири години“, каза Инцко, според съобщения в медиите.

Факсимилето на интервюто, в което Инцко прави тези твърдения, беше публикувано в "Туитър“ от словенския премиер Янез Янша, след като преди това се спекулираше, че той е автор или един от авторите на този документ. Съветникът на Додик Радован Ковачевич заяви пред "Политика“, че независимо от честите спекулации по темата дали "нон-пейпър“ съществува или не, е очевидно, че на много важни места и официални адреси в ЕС и по света се говори, че ситуацията в БиХ не е добра и е все по-разпространено убеждението, че не е устойчива.

"В този контекст има все повече хора, които смятат, че логичното решение трябва да бъде, както се казва, "краят на процеса на разпадане на Югославия“. Ние сме запознати с тези мнения. Нашата позиция е, че БиХ може да съществува само ако се върнем към решенията, с които всички се съгласихме, а това са Дейтънското споразумение и Конституцията на БиХ, както беше приета в Дейтън“, посочва Ковачевич.

Той заявява, че Конституцията никога не е била променяна, но реалността в БиХ е в противоречие с най-висшия правен акт, поради "незаконни намеси на международни представители“.

Ако няма воля да се върнем към написаното в Конституцията на БиХ и ако няма начин лидерите на общността да обсъждат всичко, което прави и сърбите, и хърватите напълно недоволни, вариантите, споменати в "нон пейпърите“ неизбежно ще дойдат на дневен ред“, посочи Ковачевич.

Сътресенията около известния "нон-пейпър“ започнаха през април миналата година. Словенският портал "Нецензурирано“ публикува неофициален дипломатически документ, в който, наред с други неща, се твърди, че се говори за идеи за разделяне на БиХ, както и за нови граници в региона, които ще се основават на етнически критерии. Европейските служители отрекоха съществуването на официален документ. Медиите обаче упорито спекулираха за съществуването на "нон-пейпър“, а за автори бяха сочени лидерите на Словения, а често и на Унгария.

Духовете бяха допълнително разтревожени от потвърждението, че словенският президент Борут Пахор по време на престоя си в Сараево е попитал колегите си в Президиума на БиХ какво мислят за мирното разделение на страната, "защото има все повече такива гласове по света“, като доказателство за съществуването на намерения в ЕС за прекрояване на границите.

Премиерът на Словения Янез Янша е изпратил неофициален документ до Брюксел, въпреки че официалните лица на страната го отричат и твърдят, че стратегията на Словения към Балканите не се е променила.

На твърденията от "нон-пейпър“ за "мирното разделяне“, което се споменава като един от вариантите за БиХ, Сараево отговори, че подобни възможности, върху които работят "ретроградни кръгове в Европа“, не могат да минат без "мащабна война“. За Република Сръбска вариантът за мирно разделяне е "цивилизационно постижение“.

Сръбският член на Президиума на БиХ Милорад Додик каза онзи ден пред испанския вестник "Мундо“, че политиката на РС не е насочена към отделяне, но че БиХ няма да може да оцелее, защото два народа са недоволни, поради което се смята, че Босна не може да бъде успешна като държава, така че в този случай би било "най-добре да се разделим по цивилизован начин“. Преди обявяването на "нон-пейпъра“ представителите на РС са призовали представителите на другия ентитет да се договорят как да уредят земята, така че "да не бъде тясна за никого“. В Сараево не са приели поканата, въпреки че от РС уверяваха, че в намеренията си се водят изключително от Конституцията.

В края на миналата година в Баня Лука започна процесът на "връщане към изворите на "Дейтън“ и се очаква следващия месец Скупщината на РС да приеме закони, които ще върнат определени правомощия от Сараево на ентитета.

***

Париж. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан изрази надежда, че може да се проведе междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания по време на френското председателство на ЕС, което приключва в края на юни, и че тогава преговорите за членство на Скопие и Тирана в ЕС могат да ги започнат, пише скопското издание "Независен“.

Пред комисията по външни работи на Европейския парламент първият френски дипломат описа хода на отношенията между България и Македония по следния начин:

"Доколкото знам, нещата започват да се подобряват малко по малко. Посещението на новия български премиер в Скопие помага за деблокирането, декларациите са в правилната посока. Надявам се, че инициираната инициатива ще намери конкретен израз, за да свикаме междуправителствена конференция под нашето председателство или най-късно в чешкото председателство. Но досегашният ход на събитията изглежда добър“.

***

Атина. Въпреки значителния напредък, Балканският регион може да не изглежда много по-различен в ерата след пандемията, освен ако не се развие истинско чувство за политическа отговорност. Политиката е предназначена да служи, а не обратното. Непотизмът и корупцията влияят неблагоприятно на позитивните действия и легитимните искания на гражданите. Необходими са независими съдебни системи, тъй като съдилищата в голяма част от Балканите са обект на политическо влияние. Освен това промяната ще изисква регионът да се освободи от ненадеждната и корумпирана политика, пише бившият посланик на Гърция във Вашингтон, Скопие и Тирана Александрос Малиас в материал за вестник Kathimerini, предаден без редакторска намеса.

Застъпен и действително иницииран от Гърция, на срещата на върха на ЕС в Солун през юни 2003 г., процесът на присъединяване към Европейския съюз предлага подходяща рамкова политика на тоягата и моркова. Аристотел го формулира добре в "Никомаховата етика“: "Налагайте наказания и пречки на злонамерителите и отдавайте почести на онези, които вършат добри дела“.

Процесът на зарастване на раните не е приключил – от Сребреница до Батайница и до Рачак. И все пак има нечестиви планове за разпадането на Босна и Херцеговина и отцепването на Република Сръбска. Паралелно има идеи и разговори при закрити врати за разделяне на Косово (Северна Митровица) със Сърбия и/или обединение с Албания.

Предложените нови промени на границите и новото принудително изселване на населението ще отворят кутията на Пандора с предвидим ефект отвъд нея. Балканската история ни казва, че промените на границите започват с известно начало, но продължават до непредвидим край.

Започвайки от потвърждаване на териториалната цялост и единство на Косово и Босна и Херцеговина, Съединените щати и ЕС, както и държавите в региона, които спазват международното право и подкрепят териториалното статукво, също трябва да изключат всяка нова промяна на границите, както и размяна на територии и население.