Администрацията на американския президент Джо Байдън е "инкорпорирала“ възгледите на украинското правителство в предстоящия писмен отговор на исканията на Русия за отказ от разширяване на НАТО на изток и връщането на Алианса към позициите от 1997 година, пише Washington Examiner.

"Ние не само ги информирахме и им дадохме предварителен преглед на това, което ще бъде в този доклад, но всъщност изрично поискахме тяхната обратна връзка и включихме тази обратна връзка в нашия доклад“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред репортери във вторник в Държавния департамент. "Така че няма да има изненади“.

Държавният секретар Антони Блинкен се ангажира миналата седмица да предостави писмен отговор на исканията, които руските служители разкриха дни преди Коледа, документ, който някои американски и европейски политици смятат за "претекст за война“. Официални лица на САЩ направиха жест към преговори по някои клаузи от руското предложение, без да изглежда да правят каквито и да било публични отстъпки, свързани с разширяването на НАТО и сътрудничеството в областта на сигурността, което руските власти описват като "крайъгълен камък“ на своите искания.

"Вратата на НАТО винаги трябва да остане отворена за онези страни-кандидатки, които изпълняват изискванията за [членство]“, каза Прайс. "Бяхме много ясни относно областите, в които може да има някаква полза и къде може да се постигне напредък, когато става въпрос за повишаване на трансатлантическата сигурност, когато става въпрос за повишаване на колективната сигурност, когато става въпрос за справяне с някои от опасенията които Русия изтъква“.

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли този подход на САЩ в петък, след срещата си с Блинкен в Женева, дори когато изтъкна обещанието на Блинкен да предостави писмен отговор на исканията на Русия.

"Имах чувството, че в крайна сметка, след нашите разяснения, те... разбраха, че трябва да се концентрират върху съдържанието на нашите предложения и обещаха да ни предоставят писмен отговор на нашите предложения следващата седмица“, каза Лавров пред репортери. "Чакаме официален отговор на хартия на нашите предложения, след което ще планираме нов контакт“.

Този диалог вдъхна известна доза оптимизъм, че кризата ще се превърне в дипломатически процес, но екипът на Лавров повтори искането си Съединените щати и Западна Европа да спрат сътрудничеството в областта на сигурността с източноевропейските членове на НАТО. Блинкен, от своя страна, впоследствие нареди да се намали американското дипломатическо присъствие в Киев, а САЩ и Балтийските съюзници се надпреварваха да предоставят ново оръжие на украинската армия, докато руските сили продължават да се концентрират по границите на Украйна.

"Всичко това трябва да изпрати ясен сигнал на Руската федерация или на всеки друг агресор, че партньорите на Украйна предоставят и са готови да предоставят на Украйна това, от което се нуждае, за да се защити“, каза Прайс. "Разбира се, не описваме подробно всички елементи от тази помощ за отбранителна сигурност, която предоставяме“.

Превод и редакция: Иван Христов