Специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак и заместник-помощник държавният секретар на САЩ, който отговаря за политиката към страните от Западните Балкани, Габриел Ескобар, ще посетят Косово и Сърбия следващата седмица, пише прищинското издание Koha Ditore.

Посещението беше потвърдено от върховния представител на ЕС Жозеп Борел на пресконференция с премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

Той допълни, че целта на посещението ще бъде продължаване на диалога за нормализиране на отношенията. Той каза, че възобновяването "ще се случи само ако и двете страни са готови да се споразумеят за положителни резултати и конкретни резултати“.

Борел каза, че приветства готовността на Сърбия да се включи в диалога, като същевременно обвини косовските власти за задънената улица на процеса, отбелязва Koha. "Искам Косово ясно да разбере, че диалогът не се води заради диалога, а защото е ключов за напредването по европейския път. Заедно с Лайчак ще продължим да се подготвяме за следващата среща, но това ще се случи само ако двете страни намерят общ език за положителните и съществени резултати. Ето защо Лайчак и аз ще продължим да работим със замесените страни, особено с Косово, което в момента показва повече нежелание да седне на масата“, каза Борел.

Превод и редакция: Иван Христов