Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американски войници няма да бъдат изпращани в Украйна на фона на голямата заплаха от руска военна инвазия в тази страна, пише вестник The Hill.

"Американски сили няма да бъдат изпращани в Украйна“, заяви американският лидер пред журналистите.

САЩ и техните съюзници предупредиха, че руска инвазия в Украйна може да бъде неизбежна, тъй като Москва е концентрирала най-малко 100 000 войници близо до границата си с Киев.

Коментарите на Байдън идват ден след като Пентагонът обяви в понеделник, че подготвя до 8500 войници за потенциално разполагане в Източна Европа.

Повечето от тези войски ще помогнат на Силите за реагиране на НАТО, многонационални сили, които Алиансът може да разположи в кратък срок. Тази сила все още не е активирана.

Запитан какво ще доведе до разполагането на 8500-те войници, Байдън каза, че зависи от това "какво направи или не направи Путин“.

"Това не е провокативно“, каза президентът, като посочи опасенията сред съюзниците от НАТО в Източна Европа относно концентрацията на руски войски.

"Всеки от Полша нататък има причина да се тревожи какво ще се случи и какви странични ефекти биха могли да възникнат“, каза той. "Нямаме намерение да поставяме американски сили или сили на НАТО в Украйна. Но ... ще има сериозни икономически последици, ако той (руският президент Владимир Путин) направи нещо“.

По-рано Байдън каза, че изпращането на войски директно в Украйна "не е на масата“, но каза, че инвазията ще накара САЩ да укрепят отбраната на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също каза във вторник, че Алиансът няма да изпраща войски в Украйна.

"НАТО няма да разположи войски на НАТО в Украйна“, каза Столтенберг пред Кристиан Аманпур от CNN във вторник.

"Но трябва да сме сигурни, че няма недоразумение относно нашата готовност, нашия ангажимент да защитаваме всички съюзници, особено в източната част на Алианса“, продължи той.

Превод и редакция: Иван Христов