"Горещия картоф“ Украйна прикрива плачевното състояние на турската икономика. Това каза бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов в интервю за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

По думите му наблюдаващата се рекордна инфлация, срив на турската лира достигнала най-ниските си равнища от последните години, както и принудителното спиране на почти всички промишлени предприятия и фабрики в Турция е предпоставка за поведението на Ердоган и възможността да се отклони вниманието на хората от безпрецедентната икономическа криза.

"Трябва да отчитаме поне три съмнителни проблемни момента в цялостното поведение на днешна Анкара и конкретно на президента Реджеп Тайип Ердоган. Според мен на първо място това е външнополитическата несъвместимост, вътрешнополитическата обремененост и като капак на всичко това, имаме и една концептуална недостатъчност и неиздържаност.

По отношение на външнополитическите пробойни – ето само два много важни вектора. На първо място това са позициите за Украйна и разминаването на тези позиции между Анкара и Москва, по анексията на Крим и на Донбас, за правата, свободите и интересите на кримските татари. Има много големи разминавания и не скрито раздразнение на Москва от действията на Анкара покрай военно-техническото сътрудничество с Украйна и специално доставките на турски безпилотни летателни апарати "Байрактар“, които и в момента активно се използват.

И също така нека да подчертаем, че става въпрос не за отбранителни, а за нападателни, смъртоносни оръжия. На второ място, тази въздържаност, аз бих го нарекъл и обърканост на днешна Анкара, може да се види и по линия на последните събития в Казахстан, където Анкара – нека да си го кажем и в прав текст – брутално и силно назидателно беше игнорирана“, обясни Георги Димов.

Той припомни, че Турция има по-специални отношения с Казахстан, където заедно с Азербайджан, Узбекистан, Киргизстан и Туркменистан са в един съюз на турскоезичните страни, наречен Организация на тюркските държави. По тази линия също се наблюдава голямо разминаване между Анкара и Москва, което според Георги Димов предизвиква това относително "мълчание“ на Турция.

"Що се отнася до желанията на Ердоган да бъде медиатор в отношенията Русия – Украйна то е, за да неглижира външнополитическата несъвместимост от една страна и от друга - да скрие вътре плачевното състояние на турската икономика, която е безпрецедентна за последните 19 години, откакто президента Ердоган е на власт“, подчерта Георги Димов.

Цоня Събчева