Президентът на САЩ Джо Байдън заяви че не изключва налагането на санкции на Владимир Путин в случай, че Русия нахлуе в Украйна, предава CNN.

Говорейки пред репортери във Вашингтон във вторник, американският държавен глава беше попитан дали вижда възможността за налагане на лични санкции на Путин, ако има нахлуване на руски сили. "Да“, отвърна Байдън, "виждам я“.

"Отдавна дадох да се разбере на президента Путин, че ако той влезе в Украйна, ще има тежки последици, включително значителни икономически санкции, и също така ще сметна за необходимо да засилим нашето присъствие, присъствието на НАТО на източния фланг: Полша , Румъния и така нататък“, каза американският лидер.

Преди това група демократи, водени от председателя на комисията по външни работи на Сената на САЩ Робърт Менендес, внесоха в горната камара на американския законодател своя законопроект за ограничения срещу Русия в случай на ескалация на напрежението, наречен "Закон за Защита на суверенитета на Украйна 2022 г“. Предложението включва налагане на санкции срещу руския президент, министър-председателя, ръководителите на министерствата на външните работи и на отбраната, началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ и други представители на военното ръководство. Освен това ограничителните мерки могат да засегнат газопровода "Северен поток 2“. Идентичен законопроект по-късно беше внесен и в Камарата на представителите на Конгреса.

Превод и редакция: Иван Христов