Бургаските писатели и Център Алеф ще отдадат почит към жертвите на Холокоста. Това съобщиха от Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. На 27 януари 2022 година хората по целия свят ще сведат глави, за да почетат унищожените от хитлеро-фашистката машина през Втората световна война. Общото събрание на ООН избра да обяви датата, на която през 1945 година е освободен лагерът Аушвиц (Освиенцим), за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

"Всяка година на този ден във всички страни на земята се издига глас "Ние помним"! Защото не могат да потънат в забрава 6 милиона, от които милион и половина деца, убити от нацистите в периода 1933 – 1945 година. Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" по традиция е основен организатор на възпоменателните инициативи в Бургас за отбелязване на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. На специална възпоменателна вечер, под мотото "Да помним, за да не се повтаря", Алеф ще обедини бургаската писателска общност и млади литературни дарования", посочват от Център "Алеф".

Акцент в програмата на събитието е премиерата на сборника "Ще ви разкажа за моя спасител", съдържащ отличените творби от Осмия международен литературен младежки конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", организиран от център Алеф. Поканени са наградените млади автори от Бургас.

"Ще бъде прожектиран игрално-документалният филм "Кой ще напише нашата история" на Роберта Гросман и Нанси Спилбърг. Лентата пресъздава по изключително въздействащ начин историята на еврейската общност във Варшавското гето в годините 1940-1944. Документални кадри са съчетани с разкази на оцелели от кървавия Холокост в Полша. С обща снимка Бургас отново ще се присъедини към кампанията на Световния еврейски конгрес #WeRemember за борба с антисемитизма и всички форми на омраза, геноцид и ксенофобия", допълват от Център "Алеф".

Възпоменателната вечер ще се състои днес от 18.00 часа в Дома на писателя, ул. "Вола" № 1, Бургас. Входът е свободен, с предпазна маска и при наличие на зелен сертификат.