Днес кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Бангладеш (със седалище в Букурещ) Н. Пр. Али Дауд и почетния консул на азиатската държава Георги Иванов. Това съобщиха от Община Русе. Те обсъдиха възможностите за бизнес отношения между дунавския град и екзотичната страна, както и осигуряването на свободен достъп на работниците, които искат да се развиват в Русе.

"Русе има съществена нужда от работна ръка, което трябва да се случва контролирано и постепенно“, каза Пенчо Милков.

Както и у нас, миграцията на квалифицирани специалисти е основен проблем и за азиатската държава. Към правителството на Бангладеш съществува специализирано Бюро по заетост и обучения, което съдейства за наемането на чуждестранни работници. Н. Пр. Али Дауд сподели, че при интерес на чужди инвеститори към Бангладеш държавата предлага освобождаване от данъци и такси през първите 10 години.

В срещата участваха още заместник-кметът Златомира Стефанова, както и представители на шивашкия бранш в Русе. Кметът заяви, че ще съдейства нуждите им да достигнат до представителите на централната власт. Те настояха за улеснен режим за влизане на работници от чужбина, което се налага поради непрекъснато разрастващото се производство.