Най-добрата защита на гражданите и общностите е членството в ЕС и НАТО. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата си с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, която се проведе в парламента, съобщиха от пресцентъра на партията. В разговорите от страна на ДПС участваха още зам.-председателите на Движението Йордан Цонев и Станислав Анастасов, както и народните представители Имрен Мехмедова, Небие Кабак и Елхан Кълков. В делегацията на РСМ бяха първият вицепремиер Артан Груби, вицепремиерът Славица Гърковска, външният министър Буяр Османи, министърът на местното самоуправление Горан Милевски, министърът на културата Бисера Стойчевска и Мартин Попов, началник кабинет.

Мустафа Карадайъ представи ДПС, изтъквайки че либералната партия е първата регистрирана по закон политическа партия у нас, която през последните 30 години неизменно е участвала в парламентарния живот на България.

"Нашата философия като партия още от 1990 г. е Балканите да бъдем част от НАТО и от Европейския съюз. Още тогава създателят на ДПС, почетният председател д-р Ахмед Доган каза, че ние няма да тръгнем по пътя на реваншизма и етническото противопоставяне", заяви Карадайъ. И припомни, че българският етнически модел има в основата си философията на заедността и е пример за развитието на региона.

Балканите сме мозайка от етноси. Затова - за да нямаме проблеми помежду си, още през 1990 г. ние казахме, че заедно трябва да градим общото си бъдеще. А това може да стане като членуваме в общи съюзи - НАТО и ЕС, заяви Карадайъ.

Лидерът на ДПС подчерта, че 30 години Движението активно работи за европейската интеграция на Балканите. През 2017 г. спомогнахме разширяването на ЕС със страните от Западните приоритети да стане приоритет на съюза. По време на Българското председателство на ЕС се проведе Съветът на либералите - над 300 души дойдоха в България и акцент на този съвет бе разширяването на ЕС със Западните Балкани, припомни Карадайъ. Той изтъква дейността на президента на АЛДЕ Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония.

Диалогът трябва да е на всички нива - между правителствата, научните среди, бизнеса, включително и чрез общоевропейски подход по деликатните въпроси. Гражданският сектор и неправителствените организации също трябва да са част от общия процес, изтъкна Карадайъ. И призова: "Не трябва да оставяме скептиците да са говорители.".

Искрено благодарим за подкрепата, която имаме, каза премиерът Димитър Ковачевски. И допълни:

"Благодарим за всичко направено от Илхан Кючюк и от либералите в Европа. Надявам се, че ще намерим решение."