Вашингтон. Pfizer и BioNTech обявиха във вторник, че компаниите ще започнат изпитания върху хора, за да оценят ефикасността, безопасността и поносимостта на ваксината, специално модифицирана, за да предпазва от варианта "Омикрон“ на COVID-19, пише The Hill.

"Ваксините продължават да предлагат силна защита срещу тежки заболявания, причинени от Омикрон. И все пак, нововъзникващите данни показват, че ваксино-индуцираната защита срещу инфекция и леко до умерено прекарване на болестта намалява по-бързо, отколкото се наблюдава при предишни варианти“, каза в изявление Угур Шахин, главен изпълнителен директор и съосновател на BioNTech.

Проучването ще включва 1420 възрастни в няколко групи въз основа на техния ваксинален статус.

Една група ще се състои от тези, които първоначално са получили двете оригинални дози от препарата срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech преди три до шест месеца. Втората група ще включва тези, които първоначално са получили първоначална ваксина с две дози и трета бустер доза преди три до шест месеца. Хората, които никога не са получавали ваксина срещу COVID-19, ще съставляват третата група.

Pfizer отбелязва още, че 4 милиарда дози от оригиналната му ваксина са поръчани за 2022 г. и производството ще продължи, независимо от резултатите от изпитването, тъй като тя продължава да предлага високо ниво на защита срещу тежко заболяване и смърт от COVID-19, включително от варианта "Омикрон“.

"Ние признаваме необходимостта да бъдем подготвени, в случай че тази защита отслабне с течение на времето и потенциално да помогнем за справянето с Омикрон и новите варианти в бъдеще“, добави Катрин Янсен, старши вицепрезидент и ръководител на изследванията и разработката на ваксини в Pfizer. .

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла каза по-рано през месеца, че специфичната за Омикрон ваксина вероятно ще бъде готова през март.

***

Вашингтон. На фона на напрежението около Украйна, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е поставил 8500 американски войници в "повишена бойна готовност“ за евентуалното им разполагане в Източна Европа, пише The New York Times. Така НАТО и САЩ се подготвят за евентуално руско нахлуване в Украйна, се казва в статията.

Според говорителя на Пентагона Джон Кърби повечето от 8500 войници трябва да действат като част от силите за бързо реагиране на НАТО.

Останалият персонал ще бъде част от специален отговор на САЩ на задълбочаващата се криза, най-вероятно да успокои съюзниците на САЩ в Източна Европа, които се опасяват, че плановете на Русия за Украйна могат да се разпространят и за Балтийските страни и други страни от т.нар. източен фланг на НАТО.

"Ясно е, че руснаците нямат намерение да облекчават напрежението в момента“, каза Кърби на пресконференция в понеделник. "Но става дума за успокояване на нашите съюзници от НАТО“.

Изявлението на Кърби дойде малко след като "Ню Йорк Таймс“ съобщи, че президентът Байдън обмисля преместване на военни кораби, самолети и няколко хиляди американски войници в съюзнически държави в НАТО в Балтийските страни и Източна Европа.

***

Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заплашва, че ако Русия нахлуе в Украйна, ще бъде приложен нов контрол върху износа, за да навреди на стратегическите руски индустрии - от изкуствен интелект и квантови технологии до гражданския авиокосмически сектор, пише The Washington Post, позовавайки се на източници в Белия дом.

Администрацията може също да реши да използва този контрол по-широко, за да лиши потенциално руските граждани от смартфони, таблети и игрови конзоли, твърдят американски служители.

Преди това такова "оръжие“ е използвано само веднъж - за практическото изваждане от строя на китайския технологичен гигант Huawei.

Става втъпрос за правилото за чуждестранни стоки, което помогна Huawei през миналата година да претърпи зашеметяващ спад от 30% от догодите си на годишна база.

Привлекателността на това правило идва от факта, че почти цялата електроника в наши дни включва полупроводници – малките компоненти, от които зависят всички съвременни технологии, от смартфони през самолети до квантови компютри. И почти няма полупроводникови елементи на нашата планета, които да не са направени с американско оборудване или разработени с помощта на американски софтуер. С правилото за директни чуждестранни стоки администрацията на Байдън може да се опита да принуди компании от други страни да спрат да изнасят такива продукти за Русия.

Сега служители във Вашингтон казват, че работят със своите европейски и азиатски съюзници, за да създадат версия на правилото, която има за цел да спре потока от основни компоненти към индустриите, в които руският президент Владимир Путин има големи амбиции. Например гражданската авиация, морското корабоплаване и високите технологии.

Опитите за използване на контрол върху износа могат да се сблъскат с съпротива от американските и европейските бизнес общности, които се опасяват, че използването на този механизъм може да доведе до руски ответни удари в други области - и в крайна сметка да принуди чуждестранни компании да изключат американските технологии от своите продукти на етапа на разработка. Всичко е свързано с това, че разпространението на правилото не е върху една компания, а върху цяла държава или цели индустрии на тази страна, е безпрецедентно.

Анализатори казват, че Русия е уязвима, защото не произвежда потребителска електроника или чипове в големи количества. По-специално, тя не произвежда полупроводници от най-висок клас, необходими за съвременна скорост на изчисление. Тази област е доминирана от Тайван, Южна Корея, САЩ, Европа и Япония.

Американски служители обаче казват, че администрацията на Байдън все още не е решила дали да ограничи контрола върху износа само до стратегическите сектори на руската икономика или да го разшири до ежедневните устройства.

Белият дом казва, че може също да удари Русия със забрана за износ, подобна на тази за Иран, Куба, Сирия и Северна Корея. Подобна забрана, според експерти, вероятно ще засегне основна електроника, части за самолети, телекомуникации и софтуер. Износът на такива стоки от САЩ за Русия обаче е сравнително малък, така че мярката ще има ограничен ефект, освен ако други страни не въведат подобни забрани на свой ред.

Целенасоченото използване на правилото за директни чуждестранни стоки може да бъде удар за руските въоръжени сили, които разчитат на чипове "Елбрус“. Последните, макар и разработени в Русия, се произвеждат в Тайван в завода на компания TSMC.

Ако Съединените щати забранят на TSMC да доставя тези чипове на Русия, тъй както успешно забрани на същата компания да доставя на Huawei, експертът по електроника Костас Тигос казва, че този ход ще има "разрушителен ефект“.

Анализатори казват, че западните мултинационални компании вероятно ще спазват контрола върху износа, тъй като всички производители на чипове в САЩ включват клаузи в своите договори, изискващи клиентите да спазват експортните правила на САЩ.

Съединените щати, както пишат The Washington Post, също така имат "мощна бухалка“, с която могат да принудят всяка компания да спазва това правило. Вашингтон може да постави всяка компания-нарушител в един вид черен списък на Министерството на търговията на САЩ, което на практика забранява на американските фирми да продават своите технологии на такива нарушители.

Междувременно, според анализатори, обаче Китай също може да предостави на Русия някакъв изход. Китай вече е основен доставчик на електроника за Русия. През 2020 г. той представлява около 70% от руския внос на компютри и смартфони.

Според анализатора на IDC Саймън Бейкър, китайските производители може да решат да продължат да продават електроника на Русия, дори ако техните продукти използват американски технологии.