Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в партньорското ателие "Гражданско участие за прозрачно местно управление“ на Сдружение "Знание“, което се проведе на 25.01.2022 г. във ВИП залата на р-т "Драката“. Темата бе "Местните политики за развитие на спорт“, съобщиха от пресцентъра на община Ловеч. Представители на местната власт и граждани обсъдиха важни за общината въпроси в неформален и конструктивен диалог.

Кметът Корнелия Маринова направи кратък преглед на спортните бази и предстоящите спортни събития. Има идея да се направи спортен празник, който да презентира пред обществеността всички местни спортни клубове. Предстоящ е ремонтът на Спортната зала. Нови спортни площадки са предвидени в концепцията и плана за преустройство на Бившата казарма в центъра на града. Очаква се да стартират оперативните програми, за да пристъпим към осъществяване на тези проекти, подчерта Корнелия Маринова.

Спортни площадки са направени по проекта "По-близка Европа – отворена платформа за граждански инициативи“. Друг проект е "Вход за граждани" за провеждане на обществени консултации в Община Ловеч, също и проект "Партньорство в управлението и повишаване взаимодействието между общинска администрация Ловеч, гражданското общество и бизнеса“, заедно със Сдружение с нестопанска цел "Дунавски център за обучение и развитие".

Общината участва и в Индекс на гражданското участие за периода 2019-2021 г., като се цели подобряване на качеството на обществените консултации и повишаване на гражданската култура и обществена активност чрез въвеждане на работещи модерни механизми.

Много е важно да чуваме мненията на гражданите чрез различните обществени съвети, които са формирани към общината, те са девет на брой, каза още кметът на Ловеч.

Проектът "Гражданско участие за прозрачно местно управление“ на Сдружение "Знание“ има за цел да повиши гражданската активност на територията на област Ловеч, чрез подобряване на информираността и знанията на представители на НПО, младежи, бизнес и медии относно механизмите за осъществяване на контрол върху изразходването на публични средства.

Партньорските ателиета целят по един по-неформален начин да представят работата на местната власт, публичните институции, които се разпореждат с обществени ресурси, както и очакванията на гражданите, представители на бизнеса, НПО и медиите. Предвижда се да бъдат организирани четири ателиета – по едно в по-големи общини на област Ловеч.

Бюджетът е 69 182 лв., финансирането е от Фондация "Америка за България“. Период на реализация: 1 януари 2021 – 30.06.2022 г. (18 месеца).