Лондон. Борис Джонсън призова Брюксел да финализира своя отговор на руската агресия спрямо Украйна, за да може да представи единен фронт с Лондон и Вашингтон, пише европейската редакция на Politico. В същото време британският премиер изрази съмнение, че НАТО ще изпрати войска в помощ на Украйна, ако Русия я нападне.

В изявление пред парламента на Обединеното кралство във вторник лидерът на Консервативната партия каза, че страната му вече е подготвила "тежък пакет от санкции“ срещу Русия, "готов за действие“, но призова лидерите на ЕС да разрешат вътрешните различия относно отговора си на Москва колкото е възможно по-скоро.

"Искаме да видим нашите европейски приятели, готови да пуснат този пакет веднага щом изобщо има руско нахлуване в Украйна“, каза той.

Френският президент Еманюел Макрон заминава за Берлин, за да обсъди обща позиция относно санкциите с германския канцлер Олаф Шолц, както и съвместен отговор на исканията на Русия, след като външните министри на ЕС в понеделник не успяха да достигнат до съгласие за общ фронт срещу Москва.

Джонсън потвърди, че Великобритания ще разположи повече войски в подкрепа на НАТО в Източна Европа, ако Русия нахлуе в Украйна. Но той каза, че е малко вероятно НАТО да изпрати военен персонал в самата Украйна, тъй като страната не е член на Алианса. Външният министър Лиз Тръс ще посети Украйна следващата седмица, за да обсъди ситуацията с правителството там.

Джонсън каза, че санкциите, насочени срещу физически лица, са "най-добрият начин да се привлече вниманието в Кремъл“, но че Великобритания също ще излезе със санкции, насочени срещу компании от "критичен стратегически интерес за Русия“.

Той потвърди, че Лондон води дискусии с Вашингтон за спиране на достъпа на Русия до банковата система Swift – мярка, която той описа като "много мощно оръжие“, но такава, която може да бъде разгърната само с помощта на САЩ.

Британският премиер каза пред депутатите, че вярва, че "всички страхове на Русия все още могат да бъдат разсеяни“ чрез по-нататъшни дипломатически контакти – стига Москва да се разграничи от всякакво нахлуване. "Можем да намерим път към взаимна сигурност чрез търпелива и принципна дипломация, при условие че президентът Путин избегне капана за започване на ужасна война“, добави той.

Джонсън обвини Москва, че планира да "нареже на салам“ Украйна, след като обгради страната с повече от 100 000 руски войници. Той твърди, че Русия се опитва да създаде второ ниво от страни в Източна Европа, на които е забранено да се присъединят към НАТО или други съюзи без одобрението на Русия.

"Не можем да се пазарим с визията за цяла и свободна Европа, която се появи в онези невероятни години от 1989 до 1991 г., излекувала разделението на страните ни от Желязната завеса“, каза Джонсън.

И добави: "Ние няма да отворим отново това разделение, като се съгласим да отменим европейския ред за сигурност, защото Русия е поставила пистолет в главата на Украйна. Не бихме могли да приемем и доктрината, загатната в предложенията на Русия, че всички държави са суверенни, но някои са по-суверенни от други“.

Междувременно Джонсън похвали Шолц за сигнала, че Германия може да спре газопровода "Северен поток 2“ в случай на руско нахлуване в Украйна, както и за неговата решимост "да застане с останалата част от Запада, за да има единен фронт“.

Лидерът на опозиционните лейбъристи Кейр Стармър подкрепи правителството в усилията му да засили способността на Украйна да се защитава от Русия, но каза, че Обединеното кралство трябва да направи повече за справяне с руското пране на пари на британска земя - послание, повторено от консерваторите, включително председателя на комисията по външни работи Том Тугендхет.

"Не можем да се противопоставим на руската агресия в чужбина, като същевременно улесняваме руската корупция у дома“, каза Стармър.

Превод и редакция: Иван Христов