Финансовите санкции на САЩ в случай на нахлуване на Русия в Украйна ще бъдат по-тежки от тези през 2014 година, когато рублата загуби 50% от стойността си, заяви в хода на брифинг представител на Белия Дом, цитиран от руското издание "Известия“.

"Готови сме да наложим санкции с мащабни последствия, каквито не сме разглеждали през 2014 година. Това означава, че повече няма да има поетапност“, отбеляза говорителят на президента на САЩ Джо Байдън.

Както припомнят във Вашингтон, тогава Централната банка на Русия изразходва 25% от резервите за подкрепа на националната валута.

Освен това Белият дом предупреди за подготовката срещу Русия на ограничения за доставка на съвременни технологии в допълнение към финансовите ограничения.

По-рано във вторник британският премиер Борис Джонсън каза, че обсъжда със Съединените щати възможността за изключване на Русия от международната междубанкова система SWIFT. Той подчерта, че Лондон трябва да използва всички налични международни платформи за диалог с Москва.

На 21 януари ръководителят на международната комисия на Камарата на представителите на САЩ, демократът Грегъри Мийкс, представи собствен проект за санкции срещу Руската федерация. Документът предвижда ограничения срещу "Северен поток 2“, добивната индустрия, поне три финансови институции, държавния дълг, руския президент Владимир Путин и други представители на руските власти.

На 20 януари републиканският представител Джим Банкс представи проект за санкции срещу Русия. Според The Washington Post законопроектът включва санкции срещу редица руски служители, служители по сигурността, журналисти и бизнесмени.

В същия ден депутатът от Държавната дума на Русия Вячеслав Никонов подчерта, че новият проект за антируски санкции са "истории за сплашване, които никога не са работили и няма да работят“.

На 18 януари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова хората да не се ръководят от информацията, разпространявана в чуждестранни медии, че Европейският съюз и САЩ обмислят налагането на санкции срещу руски банки. Както припомни Песков, по-рано също се обсъждаха планове за изключване на Русия от SWIFT, но те не бяха изпълнени.

На 15 януари заместник-държавният секретар на Съединените щати Виктория Нуланд обяви, че Вашингтон е подготвил 18 различни сценария за ограничителни мерки в случай на руска атака срещу Украйна, чиито подробности тя отказа да разкрие.

Тогава Песков отбеляза, че Русия не показва военна ескалация срещу Украйна. Според него това са твърдения на САЩ, които не са предоставили доказателства за твърденията.

Превод и редакция: Иван Христов