Катар няма да може да увеличи значително доставките на природен газ за Европа в случай на прекъсване на доставките от Русия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на два запознати със ситуацията източници.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън преди това е провела разговори с големи производители на газ, включително Катар, за възможността за увеличаване на доставките за Европа, ако бъде спрян вносът от Русия поради евентуална ескалация на конфликта в Украйна.

Катар, един от най-големите износители на втечнен природен газ, вече работи на пълен капацитет, като по-голямата част от товарите отиват в Азия по дългосрочни договори, които не може да наруши, посочват източниците. Те заявяват още, че Катар не би искал тези азиатски споразумения да бъдат компрометирани, дори ако спечели политически ползи в Европа.

Държавната Qatar Energy продава част от втечнения си природен газ (ВПГ) на европейските спотови пазари. Но обемите, които биха могли да бъдат набрани, са твърде малки, за да бъдат от голямо значение, допълват събеседниците на агенцията.

Министърът на енергетиката на Катар Саад Ал-Кааби каза през октомври, че страната не може да изпомпва повече газ, за да свали цените, които скочиха миналата година.,

"Изчерпахме своите възможности“, каза тогава Ал-Кааби, добавяйки, че износът на втечнен природен газ от Катар възлиза на около 80 милиона тона годишно. "Правим каквото можем“.

Катар инвестира почти 30 милиарда долара в проект за увеличаване на производствения си капацитет с 50%, но той не се очаква да бъде завършен в рамките на пет години.

Превод и редакция: Иван Христов