Вашингтон. Pfizer и BioNTech обявиха във вторник, че компаниите ще започнат изпитания върху хора, за да оценят ефикасността, безопасността и поносимостта на ваксината, специално модифицирана, за да предпазва от варианта "Омикрон“ на COVID-19, пише The Hill.

"Ваксините продължават да предлагат силна защита срещу тежки заболявания, причинени от Омикрон. И все пак, нововъзникващите данни показват, че ваксино-индуцираната защита срещу инфекция и леко до умерено прекарване на болестта намалява по-бързо, отколкото се наблюдава при предишни варианти“, каза в изявление Угур Шахин, главен изпълнителен директор и съосновател на BioNTech.

Проучването ще включва 1420 възрастни в няколко групи въз основа на техния ваксинален статус.

Една група ще се състои от тези, които първоначално са получили двете оригинални дози от препарата срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech преди три до шест месеца. Втората група ще включва тези, които първоначално са получили първоначална ваксина с две дози и трета бустер доза преди три до шест месеца. Хората, които никога не са получавали ваксина срещу COVID-19, ще съставляват третата група.

Pfizer отбелязва още, че 4 милиарда дози от оригиналната му ваксина са поръчани за 2022 г. и производството ще продължи, независимо от резултатите от изпитването, тъй като тя продължава да предлага високо ниво на защита срещу тежко заболяване и смърт от COVID-19, включително от варианта "Омикрон“.

"Ние признаваме необходимостта да бъдем подготвени, в случай че тази защита отслабне с течение на времето и потенциално да помогнем за справянето с Омикрон и новите варианти в бъдеще“, добави Катрин Янсен, старши вицепрезидент и ръководител на изследванията и разработката на ваксини в Pfizer. .

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла каза по-рано през месеца, че специфичната за Омикрон ваксина вероятно ще бъде готова през март.

Превод и редакция: Иван Христов