Русия и Китай подкрепят олимпийските ценности и съвместно се противопоставят на политизацията на спорта и демонстративните бойкоти. Това заяви руският президент Владимир Путин във вторник на среща със състезатели от руския олимпийски отбор, предава ТАСС.

"Заедно [с Китай] ние се противопоставяме на политизирането на спорта и демонстративните бойкоти. Ние подкрепяме традиционните олимпийски ценности, на първо място равенството и справедливостта“, каза той.

По думите на Путин, на откриването на игрите той ще има среща с президента на Китайската народна република Си Дзинпин. "Със сигурност ще очертаем нови планове за взаимодействие, включително като вземем предвид нашите споразумения за провеждане на Годините на руско-китайското сътрудничество в областта на физическата култура и спорта“, добави той.

Руският лидер отбеляза, че големите международни състезания също служат като добре известен стимул за популяризиране на спорта в обществото. Считам за тяхна основна задача да приобщават възможно най-много граждани към спорта и да укрепват приятелството между народите“, каза Путин.

В същото време президентът посочи очевиден факт – "нивото на местната подкрепа за спорта пряко влияе върху интензивността на развитието на масовия спорт и здравословния начин на живот в региона, позволява ви да намирате и подкрепяте надарени деца и да обучавате нови поколения представители на елитния спорт“.

Превод и редакция: Иван Христов