Женева. Изпълкомът на Световната здравна организация (СЗО) номинира настоящия генерален директор на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус (Етиопия) за втори петгодишен мандат на този пост. Това решение взеха членове на изпълнителния комитет във вторник на 150-та му сесия в Женева, предава ТАСС.

Представителят на секретариата на Изпълнителния комитет прочете на заседанието, проведено в хибриден формат, текста на резолюцията, приета от този орган. В нея се посочва, че "Изпълнителният съвет номинира Тедрос Адханом Гебрейесус за поста генерален директор на Световната здравна организация“ и "внася тази номинация на 75-та Световна здравна асамблея“.

Гебрейесус, който е единственият кандидат за най-високия пост в СЗО, ще бъде гласуван на Световната здравна асамблея, която е предвидена да се проведе в Женева на 22-28 май 2022 г.

В речта си Гебрейесус благодари на членовете на Изпълнителния комитет за "подновената подкрепа“, считайки повторното номиниране за поста ръководител на организацията като "голяма чест“. "Последните две години бяха трудни, но вие бяхте до мен през цялото време и аз съм много благодарен за това“, заяви генералният директор. Той отбеляза, че въпреки "предизвикателствата“ за здравето, каквато е появата на варианта Омикрон, човечеството вече разполага с инструменти за борба с пандемията. "Вярвам, че през 2022 г. активната фаза на пандемията може да приключи“, подчерта ръководителят на СЗО. Той потвърди отново своя ангажимент да направи СЗО по-ефективна, ефикасна, отчетна и прозрачна.

Генералният директор е главен административен и технически служител на СЗО, който наблюдава международните здравни дейности на организацията. Тедрос Адханом Гебрейесус е на тази позиция от 2017 г. Роден в Асмара на 3 март 1965 г., той е първият представител на Африканския регион, който е генерален директор на СЗО. Има магистърска степен по имунология на инфекциозните болести и докторска степен по здравеопазване в общността. Преди да бъде назначен за генерален директор на СЗО, той ръководи Министерството на външните работи (2012 - 2016) и Министерството на здравеопазването (2005 - 2012) на Етиопия.

В понеделник - първия ден от 150-ата сесия на Изпълнителния комитет на СЗО - Гебрейесус беше критикуван от представител на родната му страна - Етиопия. Говорейки пред видеовръзка, етиопският делегат каза, че иска да предаде "загрижеността си“ на участниците в панела. "Беше голяма чест за моята страна, Етиопия, заедно с общността на нациите, да назначи д-р Тедрос Адханом Гебрейесус на най-високия пост в Световната здравна организация“, отбеляза той. Според говорител на Етиопия Гебрейесус "използва позицията си, за да прокарва личните си политически интереси за сметка на интересите на Етиопия“.

След това изявление председателят на сесията на борда заяви, че е "прекъснал намесата на делегата на Етиопия“, тъй като тя не отговаря на обсъжданата тема, както е определена в процедурния правилник. "Напомням на оратора за необходимостта да се въздържа от изказвания, които не отговарят на предмета на обсъждане“, каза той.

Етиопският телевизионен канал Fana съобщи миналия петък, че етиопското правителство призова СЗО да разследва Гебрейесус за възможна злоупотреба с власт и намеса във вътрешните работи на Етиопия. Според канала етиопското външно министерство е изпратило писмо до Изпълнителния комитет на СЗО, в което се посочва, че Гебрейесус е "активен член и поддръжник на Народния фронт за освобождение на Тиграй (НФОТ)“ и в изказванията си в медиите той "поддържа НФОТ“.

На 25 ноември 2021 г. етиопските въоръжени сили започнаха голяма офанзива в северната част на страната срещу позициите на силите на Тигрей, които се опитваха да отсекат най-важните транспортни пътища в щатите Амхара и Афар и да стигнат до столицата . Правителствените войски възвърнаха контрола над повече от 40 града, принуждавайки бунтовниците да се оттеглят на север към административната граница на Тиграй. Лидерът на НФОТ Дебресион Гебермайкъл предложи незабавно прекратяване на военните действия в Северна Етиопия и започване на мирни преговори.

Превод и редакция: Иван Христов