Френският президент Еманюел Макрон ще предложи на Владимир Путин "път за намаляване на напрежението“ в украинската криза, пише Le Figaro, цитирайки изявление на Елисейския дворец. "Президентът скоро ще се срещне с Владимир Путин, за да му предложи начин за понижаване на напрежението“, казаха от администрацията на френския президент и добавиха, че размяната на мнения ще се състои "в следващите дни“.

Според обкръжението на френския президент Еманюел Макрон смята, че в ситуация, в която около Украйна се чува "дрънкане на оръжие“, все още има място за "дипломация и деескалация“. За тази цел специалният представител на Еманюел Макрон за Русия Пиер Вимон ще посети Москва във вторник, съобщи Елисейският дворец.

Според изданието в сряда, 26 януари, Франция, Германия, Русия и Украйна ще проведат среща в Париж за Украйна на ниво дипломатически съветници. На нея ще присъстват съветници на Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, руският вицепремиер Дмитрий Козак, както и ръководителят на администрацията на Владимир Зеленски. Така нареченият Нормандски четиристранен формат е насочен към прилагане на мирните споразумения от Минск от 2015 г., чието изпълнение в момента е в задънена улица.

Според Елисейския дворец в близко бъдеще украинската Рада ще преразгледа подготвения през лятото на 2021 г. закон, признаващ Русия за "държава-агресор и държава окупатор“, което Москва смята за противоречащо на Минските споразумения. "Освен това можем да се споразумеем за хуманитарни мерки“, като размяна на затворници и отваряне на контролно-пропускателни пунктове, добавят от Елисейския дворец. Освен това администрацията обеща да се опита да договори дата за преговори между Киев и милициите за статута на Донбас.

Франция подчерта необходимостта да не се изостря нарастващата криза в отношенията между Запада и Русия заради Украйна. "Загрижени сме и много внимаваме да не създадем неяснота, допълнителна нестабилност“, подчертава Елисейският дворец. Както припомня вестникът, Великобритания наскоро обвини Русия, че се опитва да инсталира проруски режим в Киев и обмисля възможна окупация на Украйна. Вашингтон, Лондон и Канбера също обявиха изтеглянето на своите дипломати от Украйна, като се позоваха на перспективата за руска инвазия "всеки момент“.

Освен това Съединените щати поставиха в бойна готовност до 8500 войници, които биха могли да бъдат разположени като част от силите на НАТО в случай на руска инвазия в Украйна. "В Европа се отнасят към Русия по различен начин“, признаха служители на администрацията на Макрон. Според тях обаче Москва и Париж са обединени от обща загриженост за нестабилната ситуация от двете страни на Атлантика. По отношение на исканите от Русия гаранции за сигурност от САЩ и НАТО "ние искаме отговорът да бъде възможно най-единен, възможно най-обединен, по начин, който е напълно убедителен, осъществим и обединява всички в една цел - стратегическа сигурност в Европа“, казват в обкръжението на френския лидер.

Превод и редакция: Иван Христов