Община Раковски въведе режим на уличното осветление от вчера. Новината съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив кметът Павел Гуджеров. Той запозна с мярката и населението като пуббликува в социалните мрежи от какво е провокирана. "Както може би е известно на повечето от вас цената на електроенергията на свободния пазар поскъпна около 6 пъти. За жалост това се отразява с огромна сила във всяка българска община. За разлика от бизнес потребителите, общините ползват електроенергията не за дейности с цел печалба, а за задоволяване на обществени потребности като улично осветление. Въпреки многото ни апели да бъдем върнати на регулирания пазар, където ни е мястото, за сега това не се случва. За месец декември платената сума за електроенергия е с 45 000лв. повече от предходната година, а за месец ноември около 60 000лв. За периода октомври-ноември Община Раковски е получила компенсация в размер на 16 350лв., което на база увеличението е крайно недостатъчно.

Нашата община до момента е в стабилно финансово състояние поради факта, че бюджетът се разходва прецизно, икономично и целесъобразно. В създалата се ситуация сме принудени да предприемем бързи мерки за защита на нашия обществен ресурс.“

Кметът уведомява, че уличното осветление в Община Раковски ще бъде гасено от 0:00 часа. "Надявам се мярката да е краткосрочна и управляващото мнозинство час по-бързо да овладее кризата с цената на електроенергията или поне да върне общините на регулирания пазар“, се казва в обръщението на кмета.

Община Стамболийски също обмисля режим на уличното осветление. Днес кметът Георги Мараджиев оповести, че ако не получат помощ от правителството, до 2-3 месеца ще са пред фалит. По думите му 90% от българските общини са на прага на тази опасност. Мараджиев, който е областен лидер на ГЕРБ, е изпратил писмо до министъра на финансите Асен Василев за преразглеждане на изравнителната субсидия за общината, в което изказва опасенията си и подкрепя думите си с цифри от сметките на общината за ток и газ. "През месец януари 2021 година сметката за ток за град Стамболийски беше 14 432,96 лв., а през януари 2022 година е в размер на 43 344, 37 лв. За газ през декември 2020 година сме имали сметка за 5 630 лева, а през декември 2021 година сумата е 28 249 лева. Това са сумите само за град Стамболийски. За цялата община токът за януари 2021 е бил 29 768,55 лева, а за януари 2022 - 77 317,48 лева. Газ за декември 2020 - 8 873,03 лева, а газ за декември 2021 - 35 727,24. За следващия месец очаквам 150 000 лева сметки! В същото време изравнителната субсидия за общината е увеличена със сумата от 10 300 лева. Тази сума е крайно недостатъчна за покриване на текущите нужди за съществуването на общината.

"Уличното осветление, детските градини – всичко това е ангажимент на общинската администрация, която само със собствени приходи няма как да се справи. Като кмет съм предприел всички необходими мерки, за да се справим: ще минем към съкращаване на служители, ще въведем режим на уличното осветление, ще спрем климатици и други отоплителни уреди в сгради и помещения общинска собственост“, информира кметът. Дори с тези мерки, според него общините няма да могат да се справят.

"Затова, силно се надявам да получим финансова подкрепа от министерството. Иначе се връщаме към 2015-та година, когато, встъпвайки в първия си мандат като кмет, заварих в общинската каса 40 лева. Тогава успяхме да се справим. Трябва да успеем и сега! И най-важното, което искам е хората да са спокойни, че данъците няма да се пипат! Няма да има ремонт на улици, няма да има ремонт на тротоари, ремонтите и строителните дейности, които сме планирали, ще спрат. За площада, читалището,

лятното кино и физкултурния салон на гимназията в Стамболийски има средства, които ни бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ, и тези обекти ще бъдат завършени. До пролетта започваме изграждане на улично LED осветление за икономии на електроенергия. Промяната дойде със звук и светлина! След няколко месеца - само тишина и тъмнина!“, коментира още кметът Мараджиев.

Още в средата на декември режим на уличното осветление бе въведен и в община Брезово. Възмутени хората питаха в социалните мрежи къде изчезна уличното осветление и защо малкият им град тъне в мрак.

Цветана ТОНЧЕВА