България има договор за военно сътрудничество със САЩ. По силата на този договор американски военни могат да извършват тренировъчни дейности на 4 полигона в България. Това коментира Симеон Николов от Българското дипломатическо дружество, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Бройката в този договор е 1 500 американски военни, а в случай на нужда могат да бъдат увеличени до 5 000 на ротационен принцип. Така че е безпредметно да говорим ще дойдат ли 3 самолета, подчерта Симеон Николов.

Цялата информационна кампания по въпроса с Украйна и отношенията НАТО-Русия говори за това, че ситуацията се пресилва целенасочено, посочи той.

"Ако погледнем по-дълбоко ще видим, че нито Русия, нито САЩ имат интерес от водене на някакви военни действия. САЩ нямат интерес да тласнат Русия във военен съюз с Китай, но вижте, колкото до преговорите, които водят, САЩ имат интерес да ги забавят“, посочи той.

Нагнетяването на обстановката цели нещо съвсем друго, подчерта Симеон Николов. "Някой беше казал: Русия играе шах, Америка играе покер, а ние си играем на "Не се сърди човече“. А колкото до интересите на Русия, това, което Русия иска, тя вече заявява трети път. Първи път, ако си спомняте мюнхенската реч 2007 година на Путин, втория път, Арабската пролет и влизането в Либия, и трети път, сега, Москва отново предлага същото, а то е ревизия на архитектурата на сигурността в Европа“, допълни той.

"Колкото до самата Украйна, трябва да се има предвид, че Русия няма интерес от още едно парче земя, тя няма интерес от една окупирана, представете си една окупирана от Русия Украйна и възможностите на Русия в икономическо отношение да се справи с това. Русия е заинтересована от една федерализирана Украйна, част, от която да е под неин контрол, никога да не допусне американски или други военни бази в близост, и разбира се, военноморското си надмощие в Черно море, което е ключово за Русия. От друга страна пък, САЩ имат интерес по някакъв начин да се блокира излазът на Русия от Черно море в Средиземно море. Това са големите и стратегически въпроси и истинските интереси на САЩ и НАТО“, смята експертът.

България се разглежда просто като територия, но не и като военна сила, подчерта той.

В оценката за възможностите на силите на България се казва, че нямаме способности, за да участваме в прехвърлянето на три бригади на Източния фланг на НАТО. Очевидно нашите военни възможности не са високо ценени от основния ни партньор САЩ, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в раздел "Мнение“.