Развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха днес, 25 януари, министърът на отбраната Стефан Янев и извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина в нашата страна Н. Пр. Алфредо Атанасоф на среща в Министерството на отбраната. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

"България и Аржентина като две демократични страни, макар и географски раздалечени, имат традиционно добри и приятелски взаимоотношения в редица сфери и споделят общи ценности по отношение на сигурността“, отбеляза министърът на отбраната. Той посочи, че подписаният през 2016 година "Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Аржентина“ е добра основа за задълбочаване на взаимоотношенията в сферата на отбраната и по-специално военното обучение, военната медицина, както и научно-изследователската дейност, включително в изследването на Антарктика.

По предложение на аржентинската страна бяха обсъдени перспективите за развитие на военно-техническото сътрудничество и бяха набелязани стъпки за неговата реализация.