Инфлацията ще продължи да подрива заложените параметри в бюджета. Това коментира финансовият експерт от ИТН Мика Зайкова, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“."Има хора, които твърдят, че тази инфлация е временно явление, видите ли нищо страшно, но не е така“, смята Мика Зайкова. Предвидената инфлация от 5.6 в бюджета е твърде ниска.

Има всички данни инфлацията да расте, дори да стигне двуцифрено число някъде между 9 и 10%, посочи финансовият експерт.

"Дай Боже да не съм права, но като гледам геополитическата обстановка, мисля че съм права по простата причина, че основната част от инфлацията е привнесена. Тоест, тя зависи от цените на енергийните ресурси, а ние в България не разполагаме тези енергийни ресурси – нито с газ, нито с петрол. Така че цените на електроенергията ще продължават да растат, което означава, че тази инфлация ще изяде голяма част от не само доходите на населението и ще намали потреблението, ще го задуши, а ще спъне бизнеса по отношение на реинвестиране на печалба, защото такава трудно може да се формира в подобна обстановка при такива цени на енергоносителите“, категорична е Мика Зайкова.

В проектобюджета са заложени инвестиции, в които са включени и парите, които очакваме от Плана за възстановяване и устойчивост, но правителството още дори не е отговорило на всичките 43 страници забележки на Европейската комисия, посочи Мика Зайкова.

"Предстои да се разгледа новият план, предстои одобряването му. Тоест, едва ли парите от този план ще дойдат през първото 9-месечие. Това означава, че да се разчита на тези инвестиции трябва някъде в края на годината или фундаментът може да се пропука и всички хубави неща, написани в разходната част, може и да не се случат. Това ме притеснява“, допълни тя.

Според Мика Зайкова помощта за бизнеса заради високите цени на тока е закъсняла.

"Сега тръгват помощите, които са за месец декември, а ще дойдат в средата на февруари. Значи, закъснялата помощ не е никаква помощ“, допълни тя.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в рубриката "Мнение“