Джулиан Асандж спечели първия етап на битка като част от усилията си да убеди Върховния съд на Обединеното кралство да разгледа жалба срещу екстрадицията му в САЩ, където Асандж е изправен пред 175 години лишаване от свобода, пише Daily Mail. Върховният съд в Лондон постанови, че Асандж има право да поиска от Върховния съд на Обединеното кралство да обжалва решението за екстрадирането му в Съединените щати. В същото време се подчертава, че решението за евентуално провеждане на процеса ще остане на членовете на Върховния съд.

Изданието припомня, че властите на САЩ искат екстрадирането на Асандж, тъй като той е заподозрян в планове да хакне секретната компютърна мрежа на Пентагона и да получи достъп до секретни файлове с данни за войните в Афганистан и Ирак.

Годеницата на Асандж Стела Морис определи решението на Върховния съд в Лондон като "победа“, но отбеляза, че делото на Асандж все още е "далеч от постигането на справедливост“. "Ситуацията сега е такава, че Върховният съд трябва да реши дали ще разгледа жалбата. Но бъдете сигурни, днес победихме. Но не забравяйте, че докато този случай не приключи и докато Джулиан не е свободен, той продължава да страда. Нашата битка продължава и ще продължи, докато Джулиан не бъде освободен“, цитира изданието думите на Морис.

Според адвокат Томас Гарнър Асандж може да стане първият човек в историята, чиято жалба за екстрадиция ще бъде разгледана два пъти във Върховния съд. В същото време Гарнър отбеляза, че след първото отхвърляне на жалбата му Асандж поиска убежище в посолството на Еквадор и сега няма да има такава възможност, тъй като е в ареста.

Превод и редакция: Иван Христов