Русия ще формира допълнителна позиция въз основа на концептуалните насоки на президента Владимир Путин след отговора на САЩ на предложенията на Москва за гаранции за сигурност, заяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от вестник "Взгляд“.

Той беше попитан как оценява изявленията, които се правят в САЩ за невъзможността да се преразгледа политиката за приемане на нови членове в НАТО.

"Все още не искам да формулирам нищо и няма смисъл, преди да получим отговор. Нека първо получим отговора. Той ще бъде анализиран, след което ще бъде формулирана позиция въз основа на концептуалните насоки на държавния глава“, каза той, цитиран ТАСС.

В същото време, според Песков, Кремъл е загрижен за ескалацията на напрежението от страна на САЩ, но прехвърлянето на 8,5 хил. американски войници в състояние на повишена готовност за разполагане в Европа няма да повлияе на хода на преговорите.

"Това не се отразява на хода на преговорите, всъщност преговорите са приключили на настоящия етап. Преди да има яснота как и кога ще продължим, трябва да получим този много прословут текст. Надяваме се, че това ще се случи тази седмица“, предава думите му РИА Новости.

"И фактът, че има както информационна, така и фактическа ескалация на напрежението от страна на Съединените щати, говорихме много за това вчера, тук нищо не се променя. Ние наблюдаваме тези действия на САЩ с голяма загриженост“, каза още говорителят на Кремъл.

По-рано беше съобщено, че НАТО привежда силите си в състояние на готовност и засилва присъствието си на източния си фланг на фона на ситуацията около Украйна.

На 16 януари Кремъл изрази загриженост относно резултата от преговорите със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че дискусиите със САЩ и НАТО все още не са дали съществени резултати, като подчерта, че решението на Москва за целесъобразност от по-нататъшна съвместна работа зависи от писмените отговори на Вашингтон и Брюксел на руските предложения. Външният министър Сергей Лавров, отговаряйки на въпрос за последствията от провала на преговорите, подчерта, че руското ръководство е в състояние надеждно да гарантира интересите на сигурността на страната и правата на гражданите.

През декември 2021 г. президентът Владимир Путин каза, че Северноатлантическият алианс е "измамил“ Русия, когато е обещал да не се разширява на Изток през 90-те години на XX век. На 1 декември президентът Путин предложи да се започнат преговори за предоставяне на Москва на надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност, за разработване на конкретни споразумения, изключващи всяко по-нататъшно напредване на НАТО на изток и разполагане на оръжейни системи, застрашаващи Русия, в непосредствена близост до границите на Руската федерация.

През декември 2021 г. руското външно министерство разпространи два руски проектодокумента за осигуряване на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и страните-членки на НАТО. Проектодоговорът със САЩ и споразумението с алианса бяха предадени на американската страна на 15 декември на среща в руското външно министерство.

В проектоспоразумението с НАТО Русия предложи на Алианса да се ангажира с по-нататъшно неразширяване, изключвайки, наред с други неща, присъединяването на Украйна. Москва призова алианса да се откаже от всякаква военна дейност извън своите граници - в Украйна и други територии на Източна Европа, Закавказието и Централна Азия. Алиансът беше помолен да не разполага допълнителни оръжия и нови военни контингенти извън страните, в които са били разположени от май 1997 г. (преди включването на страните от Източна Европа в НАТО).

Превод и редакция: Иван Христов