Предстоящите зимни Олимпийски игри привличат специално внимание към Пекин. На този фон Китайската комунистическа партия (ККП) публикува нов доклад, разкриващ, че е наказала 627 000 служители миналата година за нарушаване на дисциплината и правилата, съобщава Insider.

Според статистиката, публикувана от Централната комисия за контрол на дисциплината на ККП и Комитета за държавен контрол, най-наказваните през изминалата година са нископоставените служители на ниво село и предприятия. Те са около 414 хил. В същото време само 36 души са изправени пред наказателни мерки на по-високо ниво на провинции и министерства.

Както обръща внимание изданието, като цяло през 2021 г. са наказани повече длъжностни лица, отколкото през 2020 г., когато 604 000 държавни служители бяха наказани за нарушаване на партийни принципи. Обикновено случаите на членове на ККП, които са заподозрени в корупция или небрежност, например, се отнасят до партийните дисциплинарни комисии на различни нива. И вече там се взимат решения за наказателни мерки – от предупреждения и порицания до изключване от партията.

Известните случаи миналата година включват наказания за 47 длъжностни лица в градовете Жангжаже и Нанкин, за които дисциплинарните комисии са установили, че не са успели ефективно да се справят с вълната на "делта“ варианта. Длъжностните лица в Сиан сега са в подобна ситуация, изправени пред дисциплинарни наказания за "недостойно изпълнение на работата“ по овладяване на коронавируса, което води до продължително блокиране за цял град с 13 милиона граждани.

Insider посочва, че по времето на президента Си Дзинпин китайското правителство е било особено ревностно в репресиите срещу официални лица в опит, както казва той, да се изкорени корупцията. През 2016 г. китайските власти съобщиха, че от 2013 г. насам вече са наказали повече от милион служители.

Миналата седмица Централната комисия за проверка на дисциплината на ККП излезе с изявление, в което обеща "безмилостно“ да накаже онези, които "се опитват да създават политически банди, клики и групи за влияние“.

Превод и редакция: Иван Христов