ГЕРБ са с основната вина за състоянието на сектор "Сигурност" и българските въоръжени сили

"Продължавам да твърдя, че изкуствено се нагнетява едно напрежение в страната и то в някаква степен има и други цели. Нищо драматично не се е случило в такива мащаби, че да се започне това масирано говорене", това заяви в ефира на БНР председателят на Комисията по отбрана и народен представител от БСП Атанас Зафиров, във връзка с нашумелия проблем Русия- НАТО. По думите му причини за създалото се напрежение се коренят у сили, които нямат интерес от стабилно управление и устойчивост в страната и използват всеки повод за всяване на страх и напрежение в населението.

"Най-гласовити в случая са представителите на българската опозиция от ГЕРБ, които мисля, че в този случай трябва известно време да замълчат, защото именно те са причината за състоянието, в което се намират сектор "Сигурност" и българските въоръжени сили", беше категоричен Атанас Зафиров.

Зафиров апелира да бъдем реалисти и констатира, че има ескалация на напрежението между Русия и Украйна, има разговори между Щатите и Русия, очаква се президента да проведе видео-конферентен разговор и с европейски лидери, а в България имат уверението, че преговорите ще продължат.

"Ние - българското общество трябва да дадем отговор за бъдещето на българските въоръжени сили и сектор "Сигурност". Трябва да отворим тази тема, защото тя дълги години се неглижираше", каза още председателят на Комисията по отбрана. Той коментира и въпроса със самолетите, които няма да учасват в бойни действия, а са елемент от мисията, която е с мирен характер.

"В България няма разположени съюзнически сили, няма други сили освен българските и те няма как да бъдат изтеглени. Всяко едно искане за разполагане на чужди сили трябва да мине през Народното събрание. Има си институционалния ред и той ще бъде извървян", посочи народният представител на въпроса кой трябва да взима решенията относно разположението на самолетите.

Зафиров коментира, че въпросът ще премине първо през Съвета по сигурност, последвано от заседанието на ресорните комисии, след което се очаква единно становище на правителството по темата.

"Няма нужда да бягаме от разговорите "за" и "против" НАТО и "за" и "против" Русия", тези разговори са проведени преди 18 години. България е взела своите решения и те са категорични", заяви председателят на Комисията по отбрана. Той бе категоричен, че българската държава не трябва да бъде съпричастна към воденето на каквито и да е войни със какъвто и да е противник. Зафиров допълни, че в коалиционното споразумение ясно е записано, че всички решения трябва да бъдат в контекста на възстановяване на диалога с Русия. "Аз смятам, че политическо решение ще бъде намерено", заяви убедително депутатът от левицата. Той допълни, че диалогът, взаимните компромиси и запазване на взаимното държавно достойнство са най-правилните решения за справяне със ситуацията.

В заключение Атанас Зафиров посочи, че е суверенно право на всяка една държава да взима собствени решения в геополитически или друг план.