Представителите на косовското правителство на една от срещите си с командването на КФОР са поставили искане служители на международната миротворческа мисия да осигурят техници на Косовската електроразпределителна компания (КЕДС) за ключовата електрическа подстанция "Валач“, която ще бъде завзета в скоро време, пише белградското издание "Новости“.

Както разбира Kosovo Online от "добре осведомени източници“, представителят на правителството в Прищина е казал, че има две възможности - или КФОР да осигури необходимите техници на КЕДС, или косовската полиция да свърши работата сама.

Според информацията това искане на Прищина е категорично отхвърлено от представителите на КФОР.

Преди три дни редакцията Kosovo Online изпрати писмо до командването на КФОР с въпроси относно тази информация, но не получи потвърждение или опровержение на споменатата информация.

Както припомня "Новости“, наскоро косовският премиер Албин Курти е заявил, че "плащането на сметките за ток е единственото възможно решение“ за потреблението на електроенергия в Северно Косово. Курти каза на пресконференция в Прищина, че се опитва да стигне до епилог на въпроса за електричеството на север с "възможно по-малко щети и по мирен начин“.

По повод това изявление директорът на Службата за Косово и Метохия на сръбското правителство Петър Петкович направи изявление, че "Курти, кой знае колко пъти се опита да постави фалшива теза, че електричеството в северната част на Косово и Метохия не е плащано от години“.

"Фактите говорят обратното, а това е, че абсолютно всеки потребен киловат електроенергия през всичките тези години е бил надлежно платен, тъй като официален Белград и ЕПС плащаха за електроенергията, която се доставя в четири общини в Северно Косово чрез ЕМС преносни системи до началото на 2021 г“, заяви Петкович.

Според белградското издание, през последните няколко месеца властите в Прищина са обсъждали насилствено превземане на трансформаторната станция във Валач, която е от ключово значение за снабдяването с електричество в сръбските общини на север, е било обсъждано няколко пъти. В края на миналата година косовската полиция навлиза два пъти в сръбските райони с пълно бойно оборудване и тогава се случиха няколко инцидента.

По време на акциите в Северна Митровица и Звечан през октомври косовските специални полицейски части използваха шокови гранати и сълзотворен газ срещу събралите се сърби и раниха тежко един от тях. Чуваха се изстрели.

В сряда началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович заяви, че не изключва "възможността за нови едностранни действия от косовските сили за сигурност в Северно Косово и подчерта, че сръбската армия ще реагира на подобни опити“.

Превод и редакция: Иван Христов