Гръцките власти обявиха 25 януари за почивен ден заради обилния снеговалеж, който парализира страната. Това съобщи в понеделник вечерта министърът на климатичната криза и гражданската защита Христос Стилианидис по време на брифинг по темата за лошото време, пише Kathimerini.

"Вторник е официален почивен ден в Атика, Евбея, Беотия, Цикладите, Спорадите, Додеканезите и Крит, тъй като тези региони са обявени за зони с висок риск поради екстремни метеорологични условия и въвеждането на съответстващи спешни мерки“, каза министърът. Според него служителите на всички държавни институции няма да работят, с изключение на местната власт, службите за сигурност, въоръжените сили, здравните заведения и градския транспорт. В тези райони ще бъдат затворени и образователни институции от всички нива, детски градини, детски центрове, дори няма да има дистанционни часове.

Работата на частните предприятия е преустановена. Ще работят само хранителни магазини, аптеки и други здравни структури, бензиностанции, както и организации, които помагат за преодоляване на последствията от лошото време, каза министърът.

В понеделник Гърция беше засегната от силния циклон "Елпис“ (Надежда), който донесе със себе си обилни снеговалежи и силен спад на температурата. Заради скъсан проводник, върху който паднаха стволове и клони, около десетина квартала на Атина и предградията останаха без ток и интернет, главно в северната част на региона. Изпратени са десетки техници за отстраняване на авариите, но засега много къщи остават без ток, интернет и индивидуално парно.

На високоскоростната платена магистрала "Атики одос“, минаваща през северната част на столицата и отиваща към международното летище в Атина, стотици автомобили заседнаха в плен на снежната стихия. Властите са включили пожарникари и армията, за да евакуират шофьори, които са били в колите си от няколко часа без храна и топлина. Според Стилианидис шофьорите ще бъдат откарани до шест пункта, от които ще бъдат откарани с автобус до подготвени хотели, където при необходимост ще им бъде оказана медицинска помощ.

Според прогнозите на метеоролозите лошото време трябва да продължи до сряда.

Превод и редакция: Иван Христов