Убеден съм, че ще има нови политически проекти и те ще бъдат по-успешни от БСП в лявото. Това каза Антон Кутев - член на Националния съвет и делегат на Конгреса на БСП, в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“.

"От 1 милион гласа за три години БСП спадна на 260 000, което значи, че има най-малко 700-800 хиляди в момента, не става дума просто за граждани, става дума за гласуващи граждани. Това са 700-800 хиляди гласуващи граждани, които очевидно в момента не разпознават БСП като своята партия, а те биха гласували за ляво. Т.е. в момента ще се появи не един, за съжаление съм убеден, че ще се появят няколко леви проекта. Дано да могат да бъдат обединени, защото най-важното е, как ще се защитят тези интереси на гражданите. Защото дълги години се говореше, че прогресивното облагане, че корпоративният данък – това са леви политики. Не. За Европейския съюз те не са леви, те са нормални политики. Тези леви политики много отдавна са станали част от законодателството и от традицията на великите западни общества. А ние още тук не смеем даже да проговорим за тях. И това трябва да се случи и то ще се случи, разбира се, през нови политически субекти, тъй като БСП в момента абсолютно е избягала от това“, каза още той.

На въпрос - какво показа конгресът от 22-ри януари, че БСП е демократична партия на свободни хора, както твърди в благодарственото си слово председателят Нинова, или че БСП стана жертва на фарс с апаратни хватки, както коментира Крум Зарков, народен представител и потенциален кандидат за председател, ако имаше пряк избор – Антон Кутев каза, че БСП е станала жертва на председателя си.

"Сега това, че Корнелия има неограничен стремеж към власт, който не се подчинява на никакви правила, всъщност не е учудващо. Тя не е нито първият, нито последният човек, попаднал във властта, който отсега нататък е готов да даде всичко за нея без оглед на средствата. Тук големият проблем за мен беше, че аз за първи път виждам БСП като партия, която не може да се съпротивлява на това. А това вече е наистина проблематично, защото то някак си разкъсва поне лично моите представи за това, как трябва да се води и партийният живот, и политическият живот. Ако една организация е склонна на това, което се случи – то даже не е фарс, то беше обидно, поне за мен беше – ако тя е способна да допусне това, това означава, че просто в съвременния демократичен свят тя за съжаление няма място. Трудно мога да намеря мястото на организация, която до такава степен може да бъде зависима от един човек, при това – аз не искам да говоря за Корнелия лично в тоя случай, но Корнелия изобщо не е този зашеметяващ лидер, който ни е представен“, допълни Антон Кутев.

Според него при Корнелия Нинова грешките в последните три години са вървяли една след друга.

"И глупостите вървяха една след друга, за да свършим накрая с идиотизма - да издигнеш кандидат за президент, който е по-силен от партията и който има над 50% подкрепа, пък ти да работиш срещу него. Но както и да е, да не ги изброяваме. Всичкото това накрая доведе до 26-те депутата и заради това да влезеш в управлението, защото ти си достатъчно слаба, че дето се вика, хем да ги крепиш, хем да се оправдаваш, че не можеш да направиш реалните промени. Това е ужасяващо. И някак си за съжаление това е най-тъжното нещо, което бих могъл да си помисля или да кажа за партията, за която съм работил в последните вече повече от 20 години“, посочи още Кутев.

За него се унищожава и спира бъдещето на БСП.

"Тук аз пак искам да подчертая – моят проблем не е Корнелия Нинова. Аз с Корнелия съм работил, имали сме куп скандали, дето се вика, аз може да съм й искал оставката и тя е искала моята. Това са неща, които са нормални в рамките на една партия и аз нямам личен проблем с нея. Аз имам проблем със състоянието на партията и с това накъде тя отива в момента под ръководството на Корнелия“, каза още Антон Кутев.

За пример той даде проектът за бюджет на правителството, който от екипа на Корнелия наричат ляв и социален. С тази оценка Онтон Кутев не е съгласен, защото по думите му ляв бюджет означава такъв, който намалява неравенствата и успява да изтегли повече от богатите слоеве и да ги даде на бедните така, че да се направи прогресиращо общество.

"А нищо такова не се случва в този бюджет – бюджетът, в който БСП участва като управляваща партия. Сега в този бюджет в момента не се и споменава прогресивен данъчно облагане, не се говори за по-голям корпоративен данък, които са базови неща на западноевропейските бюджети. Не се говори за вярното съотношение между преки и косвени данъци – при нас е точно обратното. При тях 60% са преките, 40% са косвените, при нас е обратното, което значи, че товариш по-бедните. Не става дума за диференцирани ставки на ДДС в най-ключовите неща. Т.е. ти имаш ключови неща, които определят икономиката, които в тоя бюджет на практика показват чисто дясно управление. И заради това, че подхвърляш трохи на пенсионерите, които въпреки повишението на пенсиите, остават под линията на бедност и на практика съществуват благодарение на глад и чудо, ти казваш, че това е ляв бюджет. Ето ви истинските измерения на това какво се случва в БСП. Докато България има нужда от реална, истинска политическа сила, която да защитава тези хора, за да бъдем европейска държава. И в момента с всичките си действия изобщо не ми пука какво ще е бъдещето на Корнелия. Интересува ме някой да може да си свърши тая работа. Досега БСП беше единствената, която можеше да се справи. Очевидно вече става дума за други формати и други политически субекти, които да го вършат“, коментира той.

Кутев подчерта, че в доклада на Корнелия Нинова пред конгреса не е чул нищо за основното понятие на европейската социалдемокрация, каквато са неравенствата.

"Нинова даже не мисли да бори неравенствата, защото тя няма такова нещо в главата си. Нито веднъж не чух думата "класа“. Още повече не чух, как ще бори пропускливостта на класата. Не разбрах как примерно – за да обясня за какво говоря – как примерно едно момиче или едно дете от Кайнарджа може да завърши "Харвард“. Защото то много хубаво е да си с управлението на харвардците, ама ти, за да отидеш в "Харвард“ да учиш, някой ти е платил доста сметки. А има деца, които през целия си живот не получават толкова пари, колкото ти си получил за една година, за да можеш да отидеш да учиш в "Харвард“. Това са реалните леви проблеми. Нито веднъж не чух за ролята на образованието като източник на неравенства, защото именно образованието е ключов източник на неравенства в нашето общество. Защото ако завършиш "Харвард“ или "Итън“, идваш и ставаш премиер, само защото си ги завършил. А ако трябва да учиш в училището в Алфатар? Как ще стане тая работа? И това са нещата, с които нашето общество в момента трябва да се занимава. Вместо това тя сега ще вземе да назначи 300 или 400 човека. Ама ти като назначиш тия 400 некадърника, ако това направиш, което дълбоко очаквам, че ще се случи, след това какво ще отчетеш пред хората? Какъв ще е резултатът, който ще дадеш? Всички ще кажат: какво е това БСП, защо изобщо гласувахме за вас? Даже и тия 260 000 дето са гласували, даже те ще почнат да се чудят. Тук въпросът е: ще имаме ли смислено управление и това управление ще доведе ли нещата до някъде?“, каза още той

Според Антон Кутев напрежението между БСП и президента Румен Радев ще продължи, докато Корнелия Нинова е там.

"Президентът никога не е работил срещу Корнелия. Обратното беше очевидно – че Корнелия работеше, не БСП, а Корнелия Нинова работеше срещу президента. Какво ще е следващото емоционално състояние, за мен е загадка и нямам никаква идея, какво може да се случи в близките месеци или години в нейната глава, така че предстои да видим“, добави той.

"Разломът в партията ще бъде очевиден и тежък и резултатът от цялата работа е, че първо ще има много напуснали, в което няма спор, второ, ще има и много изгонени. Оттук нататък очаквам действия на победилия сталинизъм, на изчистване на всички инакомислещи, докато не остане накрая, както неведнъж във "Фейсбук“ куп хора пишат – докато не остане Нинова съвсем сама и не се самоизключи. Това ще е краят“, каза в заключение Антон Кутев.