България трябва да потърси европейско решение по въпроса с РСМ . Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Илхан Кючюк, постоянният докладчик за Северна Македония и евродепутат от ДПС, председател на Партията на европейските либерали.

"Трябва да бъде подкрепен подходът, който сам по себе си показва, че търси възможности за решаване на въпросите, които не са леки и безспорно имат много емоционална натовареност. Това трябва да бъде казано още от самото начало. Задължително трябва да бъдат потърсени различни варианти за решаването на вече конкретните изменения на проблема, който е очертан в 5 точки плюс още една – правата на българските граждани в Република Северна Македония. По отношение на конкретиката на петте точки не мисля, че има голямо разминаване между двете страни. Може да бъде намерено решение. Оттук нататък най-болезненият въпрос е около единицата – около правата на българските граждани“, каза още той.

" Тази сутрин ми направи добро впечатление изказването на външния министър на РСМ Буяр Османи, който каза, че има готовност да предложи реалистично разрешаване на този въпрос. Вероятно, ако трябва да се задълбочим към този проблем, няма да бъде лесно да се намери решение в близките няколко месеца – дори година и две. Македонското общество, колкото и да се говори, че има такъв консенсус, а когато въпросът мине на политически дискусии, трудно би се намерило такъв. В Народното събрание също няма такъв, защото а промяна на Конституцията се изисква мнозинство от 2/3. Всяка една поправка в Конституцията на която и да е държава не е лесен въпрос“, поясни Илхан Кючюк.

По думите му трябва да се изключи вариантът, че може да се случи бързо. "Второто притеснително нещо е да се даде огромен, дълъг, срок, в рамките на преговорния процес. Този срок в една методология, макар и много по-динамична, каквато е настоящата, може да бъде 6,8,10 години и това не работи в посока на динамизиране на разговорите. България трябва да потърси европейско решение на този въпрос и той може да бъде в някои от клъстерите. При всички случаи това е една от най-важните теми, която трябва да се решава много отговорно“, добави той.

Според Илхан Кючюк има политическа воля от страна на европейските институции и трябва да бъде намерен формат на съгласие между двете страни.

"Пътната карта на съгласите, което ще бъде намерено между двете страни, ще попадне и в този европейски документ, който е много съществен и начертава целия процес на преговаряне и дава до голяма степен за гаранция и сигурност за необратимостта на процеса. Спазването на Договора от 2017 г. между двете страни и Договора от Преспа между Гърция и Северна Македония са съществен и основополагащ елемент от самия преговорен процес, това беше подчертано на няколко съвета. Трябва да се върнем към добрата воля и към това да бъдат направени правилтнитенеша. Това не е просто един исторически спор, а е въпрос, който трябва да бъде решен от политиците и решението е в техните ръце“, обясни той.

Цоня СЪБЧЕВА