Народни представители от 29 МИР-Хасково и областният управител на област Хасково Катя Панева проведоха работна среща с кмета на община Свиленград арх. Анастас Карчев, където бяха обсъдени проблеми на територията на общината и възможности за решаването им, съобщиха от пресцентъра на община Свиленград.

Народните представители от 47-о Народно събрание, които присъстваха на работната среща бяха Лозко Лозов от "Продължаваме промяната“, Сезгин Мехмед и Мюмюн Мюмюн от ДПС, Георги Станков от ГЕРБ и Владимир Маринов от "БСП за България“. Останалите трима депутати отсъстваха поради карантина или други възпрепятстващи причини.

Кметът на Свиленград каза, че републиканската пътна мрежа в област Хасково е една от най-лошите в страната и изключение прави само АМ "Марица“. Той даде като пример пътят до с. Маточина, който е ключов, тъй като не се използва само от жители на селото, но и от служители на "Гранична полиция“ при охрана на границата.

"32 км се пропътуват за 1 час. При получен сигнал, когато бързо трябва да се измине това разстояние, състоянието на пътя не би позволило това да се случи и няма как органите да реагират навреме. Пътят се нуждае от спешен ремонт.“, коментира г-н Карчев.

Г-жа Катя Панева каза, че е подала доклад за нуждаещите от рехабилитация и реконструкция пътища на територията на област Хасково до министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Той е препратил на компетентната институция информация за разглеждането му, добави г-жа Панева.

Друг проблем, който кметът подчерта е, че от областта в община Свиленград има най- много сменени водопроводи - над 70 процент. Проблемът обаче е с качеството на питейната вода, в която има голямо количество манган. Получават се десетки сигнали от гражданите до ВиК и Общинска администрация. Общественото недоволство прерасна и в протест преди време, припомни още Карчев. Той допълни, че въпреки лошото качеството на водата, тя е една от най-скъпите в страната. "Това е въпрос, за който съвместно с ВиК оператора и държавата трябва да намерим решение. Към момента имам предложени няколко варианта. Единият от тях е изграждане на пречиствателна станция.“, коментира кметът на община Свиленград.

Г-н Карчев посочи като проблем и сключените договори със строителните фирми за ремонтите в централна градска част и други части на Свиленград. Инфлацията през последните месеци е голяма. Надявам се това да не стане причина за прекратяване на договорите със строителните фирми и нереализирането на планираните ремонти поради недостиг на средства, допълни Карчев.

Народните представители поеха ангажимент да съдействат за решаването на проблемите на община Свиленград. Те изразиха желание и за бъдеща подкрепа като всички се обединиха върху идеята, че е необходима децентрализация, с което много от проблемите на общините ще бъдат решавани по по-бърз и ефективен начин.