"НАТО не оценява адекватно ситуацията. Вероятно затова вместо споразумения с Русия за гаранции за сигурност, те решиха да ескалират ситуацията“, каза руският сенатор Алексей Пушков пред вестник “Взгляд“. По-рано НАТО обяви увеличаване на силите в Източна Европа, а Пентагонът възнамерява да прехвърли сухопътни сили, самолети и кораби на САЩ в региона заради напрежението около Украйна.

"Вместо да предоставят на Русия гаранции за сигурност и да сключват с нея споразумения, които биха засилили европейската сигурност и стабилност, страните от НАТО решиха да отидат към сплашване и да засилят военното си присъствие в държавите, граничещи с Русия, като същевременно въоръжават Украйна“, каза председателят на комисията на Съвета на Федерация за информационна политика и взаимодействие с медиите Алексей Пушков.

"Това е съзнателната линия на Северноатлантическия алианс. Още повече, че преди няколко дни Джо Байдън заяви, че укрепването на НАТО в Източна Европа и Балтийските страни ще се случи само в случай на още по-голямо изостряне на ситуацията около Украйна. Но очевидно думите на президента на Съединените щати в случая означават малко, тъй като западният алианс започна да натрупва сили дори при настоящото статукво, обясни сенаторът. "В крайна сметка нищо качествено ново не се е случило около Украйна. Русия не е предприела никакви враждебни действия срещу нея.

"Въпреки това НАТО продължава да ескалира ситуацията, без дори да чака някакъв официален претекст“, каза Пушков. "Това предполага, че в Алианса именно заради всичко това през последните седмици ескалираха ситуацията. Вероятно исканията и предупрежденията на Русия все още се възприемат като риторични там.“

"Това показва, че НАТО не оценява адекватно ситуацията. И сега вървим към остра военно-политическа криза, напомняща Карибската криза от 1962 г. И страните от НАТО са отговорни за това“, заключи Пушков.

В понеделник стана известно, че НАТО привежда силите си в бойна готовност и увеличава присъствието си на източния фланг "на фона на продължаващото натрупване на сили на Русия в и около Украйна". Посочено е, че Дания ще изпрати фрегата в Балтийско море и четири изтребителя F-16 в Литва; Испания ще изпрати кораби към България; Франция обяви готовността си да прехвърли сили към Румъния; Холандия ще изпрати два изтребителя F-35 в България.

Превод и редакция: Юлиян Марков