Гръцката полиция призова шофьорите да използват вериги за сняг при шофиране в Атика в понеделник, за да сведат до минимум риска от инцидент и да облекчат евентуалните задръствания поради обилния снеговалеж пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"Апелираме към всички шофьори, които шофират по улична мрежа, където може да се види сняг или лед, да монтират, поне на двете задвижвани колела, вериги за сняг или други еквивалентни устройства за сцепление, ако нямат подходящи гуми за сняг“, казаха от полицията в официалното си изявление.

В района на Атика вали силен сняг, донесен от студения фронт "Елпис“, който удари Гърция.

Министерството на гражданската защита пусна изявление, в което информира гражданите, че разполага със свободни хотелски стаи за хора от провинцията без жилище в Атина, които са блокирани в столицата поради екстремните метеорологични условия.

Силни снеговалежи и минусови температури, донесени от студения фронт "Елпис“ обхванха много региони в страната, но най-тежко е положението в столичния регион Атика.

Автобуси и тролейбуси в гръцката столица и в района около нея не излязоха в понеделник по 104 маршрута заради обилния снеговалеж. Затруднено е извозването на пътниците до международното летище, където има много отменени полети, особено по вътрешни линии, тъй като лошото време е обхванало и много гръцки острови.

Превод и редакция: Юлиян Марков