Намирайки се в затруднено положение заради противопоставянето на световните свръхсили, Германия направи избор в полза на собствените си интереси, предизвиквайки раздразнение у Вашингтон, пише американският вестник The Wall Street Journal.

Авторът на статията Дейвид Готард нарича Берлин "ненадежден партньор“ за Вашингтон и изброява действията му, като ясно посочва, че идването на власт на новия канцлер Олаф Шолц не прави Германия по-послушна по отношение на Белия дом. По-специално, журналистът изтъква като особено показателно решението на германската страна да откаже доставката на оръжие на Киев, както и да пречи на други държави да го правят.

"Ако разузнавателните полети минаваха през германското въздушно пространство – това е най-прекият маршрут между Обединеното кралство и Украйна, то полетите с оръжия заобикаляха Германия. Министерството на отбраната на Обединеното кралство омаловажи значението на прелитанията, потвърждавайки, че не е поискало разрешение за прелитане от Германия. Но ето нещо: Великобритания не е поискала разрешение, защото това би принудило Германия да изпълни или отхвърли искането. Обединеното кралство смята, че това решение ще бъде трудно за новото правителство на канцлера Олаф Шолц", каза Готард.

Друг фактор, по който мненията на Германия и САЩ се разминават, е "Северен поток-2". Ако официален Вашингтон е сигурен, че руският газопровод трябва да бъде блокиран заради "инвазията“, то Шолц призовава за разграничение между политически игри и икономически задачи.

"На въпроса (на журналисти. - ред.) за спирането на "Северен поток-2", министърът на отбраната (в правителството. - ред.) на Шолц отговори: "Не трябва да въвличаме "Северен поток-2" в този конфликт. " Генералният секретар на управляващата Социалдемократическа партия призна, че "всичко в мен се противопоставя на идеята за създаване на конфликти, само за да се погребе противоречивия проект.“ Външният министър Аналена Бербок може да се противопостави на газопровода, но това е само един глас в кабинета и Шолц призова за "квалифицирано ново начало" в отношенията с Путин, продължава Готард.

Освен това с идването на новия канцлер Германия също активно си сътрудничи с Пекин, което изглежда в очите на Вашингтон като "липса на загриженост за демократичния международен ред“.

"Шолц изглежда е ангажиран с поддържането на износа на Германия от 150 милиарда долара годишно за Китай на всяка цена“, пише журналистът.

Като пример той посочи неотдавнашната ситуация с Литва, която позволи на Тайван да открие представителство в страната.

"Германският бизнес, вместо да подкрепи своя демократичен съсед, предупреждава Литва да отстъпи пред исканията на Китай или да се откаже от германските инвестиции“, възмущава се авторът на материала.

.

Наскоро украинското външно министерство извика германския посланик Анка Фелдхузен и изрази "дълбоко разочарование“ от решението на германското правителство да не предоставя отбранителни оръжия на Киев. Според външния министър на Украйна Дмитро Кулеба подобни изявления, включително за безперспективността на връщането на Крим и колебанията да бъде изключена Русия от SWIFT, не отговарят на нивото на отношенията между страните. Министърът каза, че украинците ще помнят това с "десетилетия".

Превод и редакция: Юлиян Марков