Бившият папа Бенедикт XVI призна в понеделник, че е бил на среща през 1980 г. за случай на сексуално насилие, в качеството си на архиепископ на Мюнхен, заявявайки, че погрешно е казал на германските следователи, че не е бил там, предава Reuters.

В публикуван миналата седмица доклад за злоупотребите в Мюнхенската архиепископия от 1945 до 2019 г. се казва, че тогава кардинал Йозеф Ратцингер не е предприел действия срещу духовници в четири случая на предполагаеми злоупотреби, когато е бил неин архиепископ между 1977 и 1982 г.

На пресконференцията в четвъртък в Мюнхен адвокати, които разследваха злоупотребата, оспориха твърдението на Бенедикт XVI в изявление от 82 страници, че той не си спомня да е присъствал на среща през 1980 г. за обсъждане на случая на свещеник-насилник.

Те казаха, че това противоречи на документи, с които разполагат.

В изявление в понеделник личният секретар на бившия папа, архиепископ Георг Ганшвайн, каза, че Бенедикт е присъствал на срещата, но пропускът "е резултат от пропуск при редактирането на изявлението“ и "не е направен от недобросъвестност“.

Ганшвайн каза, че на срещата през 1980 г. не е взето решение за ново назначение на свещеника, а само искане да му се осигури настаняване по време на терапевтичното лечение.

"Той (бившият папа) много съжалява за тази грешка и иска да бъде извинен“, каза Ганшвайн.

Той добавя, че Бенедикт XVI планира да обясни как се е случила грешката, след като приключи с разглеждането на доклада от близо 2000 страници, изпратен по електронен път миналия четвъртък.

94-годишният Бенедикт, немощен и живеещ във Ватикана, подаде оставка от папството през 2013 г.

"Той внимателно чете изложените там изявления, които го изпълват със срам и болка за страданията, нанесени на жертвите“, каза Ганшвайн. Пълният преглед "ще отнеме известно време поради възрастта и здравето му“, добави той.

Представяйки доклада миналия четвъртък, адвокат Мартин Пуш каза, че Ратцингер не е направил нищо срещу злоупотребата в четири случая и изглежда не е проявил интерес към потърпевшите страни.

"В общо четири случая стигнахме до заключението, че тогавашният архиепископ кардинал Рацингер може да бъде обвинен в неправомерно поведение в случаи на сексуално насилие“, каза Пуш.

"Той все още твърди, че не е знаел, дори ако според нас това е трудно да се съгласува с документацията.“

Консерваторите защитиха бившия папа, но групи на жертви и експерти казаха, че констатациите на германския доклад са опетнили наследството на един от най-известните теолози на католицизма.

Превод и редакция: Юлиян Марков