Събрахме подписка за свикването на извънредно заседание на Парламента заради мобилизацията на НАТО в Източна Европа. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му само преди минути на сайта на НАТО е публикувана информация за това, че съюзниците в Алианса поставят силите си в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия.

"Продължаваме да се информираме от чуждестранната преса - Дания изпраща фрегата в Балтийско море и четири изтребителя F16 в Литва; Испания изпраща кораби и обмисля да изпрати изтребители в България; Франция заявява, че е готова да разположи своите сили в Румъния; Нидерландия изпраща два изтребителя F35 в България и поставя в бойна готовност кораби и сухопътни сили; САЩ проучва възможността за разширяване на военното си присъствие на източния флаг на Алианса. От чуждите медии разбираме за всичко това. Логичен е въпросът – когато НАТО е в пълна бойна готовност, в какво състояние е българската армия? Дали и тя е в бойна готовност?

До този момент сме чули 3 изявления на мин.-председателя Кирил Петков за миналата седмица, на външния министър – остро, на военни министър – уклончиво, а коментарите на част от депутатите са, че това са лични мнения. Давано ли е, искано ли е разрешение за съюзническа бойна техника на българска територия и кога? На 21 декември военния министър Стефан Янев изрази позиция, че не е нужно такова разполагане. А закона за отбраната е много ясен“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Той добави, че днес се провежда съвет на външните министри на Европейския съюз, който е посветен на казуса Русия – Украйна. "Само че ние сме представени там от зам.-министър, а не от министър Теодора Генчовска. Какво по-важно има, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски? Кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост, че подобни военни действия се случват на 300-400 км от България? На последно място е газа. Това са всички енергоносители – стомана, метали, доставките ще бъдат нарушени при едни подобни действия. С тези кораби в Черно море туризмът да го забравим“, коментира Бойко Борисов.

"И към този момент моят астрален близнак - президентът на Румъния, свика консултативен съвет, а 15 минути след това изрази мнение. Ние към този момент не знаем – можем ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем какво се случва? Дали сме въвлечени, или не? Аз съм върл противник на войната. Особено щом е при такава близост до нас. Но в същото време най-активната ни позиция би трябвало да бъде – президент, премиер, външен министър, министър на отбраната, които да дадат много ясни позиции на място – там, в Брюксел. Мълчание“, добави лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че това е причината да бъдат внесени 59 подписа на народни представители, с които да се свика извънредно заседание на парламента.

"При поставено НАТО в бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме нашата сигурност. И геополитическа и вътрешнополитическа, интересите на България“, заяви Борисов.

Според него в момента е необходима много проактивна позиция и политика от страна на управляващите. "Настояваме българското общество да получи тези отговори. Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и за нас. Знам, че по закон Българската армия се привежда по друг начин, но когато нашите съюзници са в такава, ние какво правим? Че не забелязваме, че има проблем ли?“, добави Бойко Борисов.