На рождения си ден на 74 години ни напусна Елизабет Вартанян – учител № 1 в света по арменски език и почетен гражданин на Пловдив, съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив Сахак Чалъкян, съпредседател на Асоциация "Арменска общност“ в България, на чийто УС тя също бе член.

Той припомни, огромният й принос в сферата на образованието - тя е обичан учител от поколения пловдивчани, а също в областта на културата и благотворителността.

Елизабет Вартанян е завършила арменска филология и журналистика в Държавния университет в Ереван.

След дипломирането си се завръща в родния Пловдив. Започва кариерата си като журналист - най-напред във в. "Работническо дело“, а след това – в радио Пловдив.

После става преподавател в Арменското училище "Степан Шахумян“ до неговото закриване през 1976 г., когато се мести в емблематичната пловдивска гимназия "Лиляна Димитрова“ (сега СОУ "Патриарх Евтимий“). При повторното отваряне, за което тя е един от инициаторите, се връща във вече преименуваното арменско училище "Виктория и Крикор Тютюнджиян“. Продължава да преподава майчиния си език, като всеки час започва с молитва на арменски. Общият й стаж като учител е 44 години.

Тя е носител на званието "Почетен гражданин на Пловдив“, с което е удостоена по предложение на кмета Иван Тотев през 2012 г. За учител № 1 в света по арменски език е определена през същата година от Министерството на диаспората в Република Армения, а високото отличие й е връчено на тържествена церемония.

Многобройни са нейните изяви в сферата на културата и благотворителността като председател на Сдружение за култура и просвета "Ереван“ в Пловдив и член на УС на Съюза на културно-просветните организации "Ереван“ у нас. За своята активна дейност през 2008 г. е отличена от Министерството на културата "за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура“. Грамотата й е връчена от тогавашния министър Стефан Данаилов.

В годините на демокрацията Елизабет Вартанян два мандата е общински съветник в родния си Пловдив.

От семейството съобщиха, че допълнително ще информират кога ще бъдат поклонението и погребението.