Навършват се 120 години от рождението на дупничанина Никола Коларов. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Общински исторически музей – Дупница. Никола Коларов е виден журналист, юрист и обществен деец. Той е роден в Дупница на 24 януари 1902 година в семейството на преселници от Царево село, днес град Делчево в Република Северна Македония.

Още като ученик в Дупница се включва активно в обществения живот. Завършва право във Швейцария. През 30-те години на ХХ век е преподавател като асистент, а по-късно и като доцент в Свободния университет в София. През 20-те години е в ръководството на македонските младежки културно-просветни организации в България. През 1927 година е изпратен в Париж като представител на Македонския младежки съюз.

Издател е на вестниците "Обзор", "Стожер" и на списание "Македония". От май 1941 година е директор и главен редактор на вестник "Целокупна България" в Скопие. След 9 септември 1944 година е осъден на 10 години затвор от народния съд. С помощта на митрополит, по-късно Патриарх Кирил успява да се укрива до 1956 година, когато е арестуван и хвърлен в затвора. Освободен е през септември 1960 година, а 6 месеца по-късно на 2 февруари 1961 година умира в София.

Венцеслав ИЛЧЕВ