Китайското посолство в Москва нарече провокация съобщението, че Китай уж е помолил Русия да не атакува Украйна по време на Олимпийските игри. По отношение на Украйна Пекин последователно се застъпва за диалог, основан на споразуменията от Минск, каза посолството. Но Западът се опасява, че Пекин не просто се противопоставя на влизането на Украйна в НАТО. Русия и Китай работят заедно за промяна на световния ред, пише руският вестник “Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса.

Повод за опровержението на китайската дипломатическа мисия беше информация на Bloomberg, която се позовава на неназован дипломат в Пекин, че китайският президент Си Дзинпин е помолил руския президент Владимир Путин да не атакува Украйна по време на Олимпиадата.

В Пекин тази информация беше счетена за фалшива. Политиката на Китай по отношение на Украйна е да се разрешават различията по мирен начин въз основа на споразуменията от Минск.

Западът обаче смята, че си имат работа с широкообхватна стратегия на Москва и Пекин, насочена към подкопаване на световния ред, основан на принципите на зачитане на правата на човека и свободата на словото, и изместване на Вашингтон от позицията на световен хегемон. Това заяви британският външен министър Лиз Тръс по време на посещението си в Австралия. Според нея диктатурите днес са по-смели до ниво, невиждано след Студената война. Следователно Великобритания, Австралия и други членове на западните съюзи, преди всичко Съединените щати, трябва да застанат заедно за каузата на демокрацията.

Британският политик изрази мислите, които се лутат в главите на западните анализатори от дълго време. Тези мисли бяха обобщени от Financial Times (FT). Западният алианс заплаши Кремъл с безпрецедентни санкции, ако Украйна бъде атакувана. Но усилията за изолиране и наказание на Русия вероятно ще бъдат подкопани от подкрепата на Китай, оплаква се вестникът. Едва преди десет години подобни отношения между двете страни изглеждаха малко вероятни. Но тъй като те постоянно се сблъскват със САЩ, светогледите на Си и Путин стават все по-идентични. Според китайски медии Си е казал на Путин, че "определени международни сили" се намесват незаконно във вътрешните работи на Китай и Русия под прикритието на демокрацията и правата на човека.

Както се вижда от тези забележки, лидерите на Китай и Русия смятат, че САЩ искат да подкопаят и свалят техните правителства. Така се случи, че по време на победите на световния комунизъм двете сили подкрепят революционерите в света. Днес Москва и Пекин възприеха реториката на контрареволюцията. Когато избухнаха бунтове в Казахстан, Москва обвини САЩ, че се опитват да спонсорират цветна революция. Членове на китайското правителство говориха в същия дух. И в двете страни ръководството е убедено, че бунтът в Казахстан е потвърдил, че ръката на САЩ стои зад него. А по-рано, според Кремъл, САЩ също са насърчили Майдана в Украйна. По същия начин, както казват в Пекин, събитията се развиха в Хонконг през 2019 г., където САЩ предизвикаха масови протести. С други думи, местните активисти, които защитаваха автономията на Хонконг, не са нищо повече от американския троянски кон, според Пекин.

Авторът на аналитична статия във вестника, който се нарича рупор на лондонското сити (FT), твърди, че амбициите на Русия и Китай не могат да се нарекат чисто отбранителни. Това, което обединява Путин и Си, е решимостта да се създаде нов световен ред, който да отразява по-добре интересите на Русия и Китай. Тези твърдения на двамата лидери са обосновани от експерти в двете страни. Ян Сюетун, декан на Училището по международни отношения в университета "Синхуа“ (алма матер на настоящия китайски президент), пише: "С придобиването на статута на велика сила, Китай се позиционира за нова международна роля. Тази позиция е несъвместима с американското господство. Това също е битка на идеи. Докато западната либерална традиция насърчава вярата за универсалност на човешките права, руските и китайските мислители твърдят, че различните цивилизации трябва да могат да се развиват по различни начини.

В интервю за НГ Александър Лукин, ръководител на Центъра за международни отношения във Висшето училище по икономика, отбеляза: "В действителност лидерите на Русия и Китай не се стремят да променят световния ред. Но самоубийствената политика на САЩ може да доведе до това. Нов ред ще бъде установен не в целия свят, а в половината свят, например в Евразия. Политиката на САЩ за сдържане на всички, които не харесват, води до сближаване между всички, които Вашингтон не харесва. Така се получава на практика. Те могат да се обединят на принципи, които са различни от принципите, които действат, да речем, в Европа. Например, действията на Русия и ОДКБ в Казахстан показаха, че Русия, поне в ограничено пространство, може да направи това, което прави Западът в друга част на света, например в Африка. Политически режимите на Русия и Китай се сближават. Основата на това сближаване е желанието да се запази суверенитетът на страната. Това се отнася за Индия. Тя е извън сферата на влияние на САЩ и си сътрудничи с Русия и Китай по редица въпроси. Изводът е, че много страни искат да се развиват по свой собствен начин, а не по начина, по който казват САЩ.

Що се отнася до Украйна, позицията на Китай е стандартна. Пекин казва, че е необходимо кризата да се реши по мирен път, без да се назовават страни. Изхождайки от принципа за борба с сепаратизма, Пекин не подкрепя присъединяването на Крим към Русия и не признава Донецката и Луганска републики, обясни експертът. Китай не харесва това. Но Китай още повече не харесва опитите на САЩ да включат Украйна в своята сфера на влияние. "Мисля, че ако САЩ или Украйна провокират военни действия, тогава китайците няма да участват физически в тях, а ще подкрепят вербално Русия“, смята Лукин.

Превод и редакция: Юлиян Марков