Факторът Калининград може да се окаже много важен за Русия в случай на война със Запада. За това пише Сара Уайт, анализатор от Lexington Institute, в статията си за американското издание 19Fortyfive, цитирана от руския вестник “Московский Комсомолец“.

Според нея западните страни трябва да прибегнат до план за неутрализиране на този регион в случай на конфликт. Все пак Калининград е добре въоръжен. Там се намират комплексите "Искандер-М". В региона има и изтребители, въоръжени с крилати ракети. Освен това в Калининград е базирана част от руския флот. Географски Калининградската област граничи с Полша и Литва.

Така че в случай на война ще е необходимо първо да се неутрализира този регион. Но за Полша и Литва няма да е лесно да се справят сами с тази задача, смята анализаторът.

Според нея другите европейски държави трябва спешно да засилят своята противовъздушна отбрана и въоръжение. По-специално е необходимо да се придобият американски зенитни системи "Пейтриът“, както и танкове M1 "Абрамс“ и самолети F-35 от пето поколение.

По-рано генералът от въоръжените сили на Украйна Сергей Кривонос заяви, че Русия е в състояние бързо да анексира Украйна. По думите му руснаците ще могат да извършват въздушен десант с помощта на пет до седем летища в радиус под 50 километра от Киев. Ще им помогнат и летището на завод "Антонов" и летището "Жуляни".

Според описания от Кривонос сценарий на първия етап ешелон от хеликоптери ще заобиколи разузнавателната зона на киевската противовъздушна отбрана. Той ще избегне изтребителите на украинските ВВС на малка надморска височина, а след това ще установи контрол над пистите. След това идва вторият етап, когато военнотранспортните самолети ще кацат на летищата. Тези действия ще позволят на Русия бързо да вземе Киев под свой контрол, сигурен е Кривонос.

***

Москва. Калининград е "апетитна хапка" за Запада, но плановете за завладяването му остават фантазии. Това заяви Юрий Швиткин, заместник-ръководител на Комисията по отбрана на Държавната дума на Русия, цитиран от руския вестник “Известия“.

По този начин той коментира изявлението на Сара Уайт, анализатор от американския институт "Лексингтън“, според което Западът уж може да "неутрализира“ Калининград в случай на въоръжен конфликт с Русия.

"Калининград е апетитна хапка за страните от блока на НАТО, защото съществува като отделна територия на страната ни и пряка връзка с Русия е възможна само по въздух. Оттук в главите на експертите се раждат невероятни фантазии “, подчерта Швиткин, чиито думи се цитират от руската агенция НСН.

Той също така обърна внимание на факта, че Западът се нуждае от подобни планове, по-специално, за да лобира за интересите на американския военно-промишлен комплекс и други страни от НАТО.

По-рано, на 14 януари, шведските военни съобщиха за увеличаване на видимата активност на остров Готланд в Балтийско море заради напрежението между НАТО и Русия. Готланд е най-големият остров в Швеция, има стратегическо значение и се намира на около 330 км от Калининград, щаб квартирата на руския Балтийски флот.

Ден по-късно прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза, че Русия няма да обсъжда с никого възможността за изтегляне на оръжия от територията на Калининградска област. Тази територия принадлежи на Руската федерация, припомни той.

Въпреки това, през декември 2021 г. шведският политолог и почетен професор в университета "Умео“ Пар Саландер съобщи, че Западът е измислил "руската заплаха“, за да мотивира постепенната интеграция на Швеция с НАТО и Съединените щати. Според учения след анализ на последните изявления на шведски политици и реалните им действия на международната арена може да се направи само един извод – за "дългата ръка" на Вашингтон в Северна Европа, коментира руският вестник "Известия“.

***

Виена. В случай на нападение от Киев и Запада срещу Донбас и неговите жители, Русия няма да остане настрана. Това заяви в ефира на Youtube канала "Изолента на живо" Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията, цитиран от “Российская газета“.

"Всичко беше ясно заявено и ние предупредихме: ние няма да търпим, когато нашите граждани бъдат нападнати. Това беше ясно казано, ясно беше заявено във всички медии", каза руският дипломат. Според него Русия е гарант на Минските споразумения и "няма да позволи гражданите й да бъдат обиждани, камо ли убивани“.

Дипломатът подчерта, че "особено циничната истерия" с информационните атаки срещу Русия е започнала в навечерието на последните разговори в Женева между руския външен министър Сергей Лавров и неговия колега, ръководителя на Държавния департамент на САЩ Антони Блинкен.