Калининград е "апетитна хапка" за Запада, но плановете за завладяването му остават фантазии. Това заяви Юрий Швиткин, заместник-ръководител на Комисията по отбрана на Държавната дума на Русия, цитиран от руския вестник “Известия“.

По този начин той коментира изявлението на Сара Уайт, анализатор от американския институт "Лексингтън“, според което Западът уж може да "неутрализира“ Калининград в случай на въоръжен конфликт с Русия.

"Калининград е апетитна хапка за страните от блока на НАТО, защото съществува като отделна територия на страната ни и пряка връзка с Русия е възможна само по въздух. Оттук в главите на експертите се раждат невероятни фантазии “, подчерта Швиткин, чиито думи се цитират от руската агенция НСН.

Той също така обърна внимание на факта, че Западът се нуждае от подобни планове, по-специално, за да лобира за интересите на американския военно-промишлен комплекс и други страни от НАТО.

По-рано, на 14 януари, шведските военни съобщиха за увеличаване на видимата активност на остров Готланд в Балтийско море заради напрежението между НАТО и Русия. Готланд е най-големият остров в Швеция, има стратегическо значение и се намира на около 330 км от Калининград, щаб квартирата на руския Балтийски флот.

Ден по-късно прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза, че Русия няма да обсъжда с никого възможността за изтегляне на оръжия от територията на Калининградска област. Тази територия принадлежи на Руската федерация, припомни той.

Въпреки това, през декември 2021 г. шведският политолог и почетен професор в университета "Умео“ Пар Саландер съобщи, че Западът е измислил "руската заплаха“, за да мотивира постепенната интеграция на Швеция с НАТО и Съединените щати. Според учения след анализ на последните изявления на шведски политици и реалните им действия на международната арена може да се направи само един извод – за "дългата ръка" на Вашингтон в Северна Европа, коментира руският вестник "Известия“.

Превод и редакция: Юлиян Марков