САЩ се оттеглиха от проекта за Източносредиземноморски газопровод EastMed. Гръцкото решение за транспортиране на средиземноморски природен газ до Европа се провали. Най-големите проекти, които можеха да бъдат измислени и използвани срещу Турция, се провалиха, пише турският проправителствен журналист Ибрахим Карагюл на страниците на близкия до управляващите вестник Yeni Safak в материал, представен без редакторска намеса.

Веднага след като САЩ се оттеглиха от EastMed , израелско-турското сближаване набра скорост. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също обяви, че води преговори с Израел по въпроса за EastMed. Сега се очаква израелският президент Исак Херцог да посети Турция.

Това развитие е един от най-важните индикатори за това как всички планове, целящи задушаване на Турция в Средиземно море, са нулирани един след друг. Израел, някои арабски страни, Европа и САЩ заедно създадоха Средиземноморски фронт срещу Турция.

От съвместни учения до съвместни енергийни проекти, от екстравагантно и безразсъдно позиране до открити предизвикателства, всички те отстъпиха пред съпротивата на Турция. Тези, които не успяха да затворят Южната порта, се опитаха да запечатат Средиземно-Егейско-Западната порта! Изглежда, че всички те сега правят крачка назад.

От иранската граница до Средиземно море, от Егейско море до Балканите проектите, насочени към ограничаване, обкръжаване и спиране на Турция се провалят един след друг. Изглежда, че тезите на Турция ще изградят нови оси на съюза на средиземноморската енергийна шахматна дъска.

Арабският фронт също рухна. Първо ОАЕ, после Израел. Формира ли се нов икономически басейн на хоризонта?

Да си спомним; ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Израел създадоха т.нар. "Арабски фронт" срещу Турция. САЩ, Европа и арабите щяха да се опитат да спрат страната Този проект също се срина

ОАЕ сигнализира за желанието си за сближаване с Турция. Ако този бизнес върви добре, отношенията между Саудитска Арабия и Турция ще набират скорост и ще започне ново сближаване. Това може да предизвика формирането на нов политически и икономически басейн.

Прави впечатление, че отношенията между Турция и Израел омекнаха веднага след сближаването с ОАЕ. Както ледът, който се размрази между арабските приятели с Турция, така и пропадането на проекта EastMed, и важността на тезите на Турция бяха решаващи фактори за Израел.

Турция присъства във всички сфери като глобален играч

Въпреки факта, че това постижение се размива и експлоатира от вътрешната опозиция в Турция, случилото се може да се нарече регионална конвергенция. Да, Турция има нужда от това. Но ОАЕ, Саудитска Арабия и Израел се нуждаят от това още повече.

Плановете за кризата в Казахстан бяха осуетени. Всяка война в Украйна ще запали Черно море

Точно на север от Турция назрява война. Русия открито заплашва да нахлуе в Украйна. Преговорите между САЩ-Русия, НАТО-Русия не успяха да предотвратят задаващата се криза.

Войната, която ще избухне в Украйна, ще запали цялото Черно море. Тя няма да да бъде ограничена само до Украйна. Тя директно поглъща Турция и застрашава цяла Източна Европа, Балканите и Кавказ.

Опитите, целящи да отклонят вниманието на Русия към Изтока, към Казахстан, да я отклонят от Централна Азия и да я държат далеч от Европа, се провалиха. Казахстан се стабилизира много бързо. След този опит подобни кризи в Централна Азия ще бъдат изфабрикувани много скоро.

Ами ако Турция направи това, което НАТО, САЩ не успяха да направят, и спре тази надвиснала криза?

И Русия продължи точно от там, където спря и отново върна погледа си към Украйна. Ехото на войнствената риторика над Украйна се чу в цяла Европа, а за САЩ Украйна е главният фронт на разделението на силата Изток-Запад. Затова е под заплаха. Подобни кризи ще възникнат във всички страни по тази линия от Полша до Егейско море.

Сега Турция се задейства. Президентът Ердоган заминава за Киев. Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Владимир Зеленски бяха поканени в Турция. Анкара е в добри отношения и с двете страни. Той е повече от способен да предложи решение.

Ами ако инициативата на Турция е успешна, ако поне отложи кризата? Какво би се случило, ако Турция направи това, което не успяха да направят САЩ, Европа и НАТО? Какво би било възприятието за Турция по света?

Превод и редакция: Юлиян Марков