ВМРО-ДПМНЕ остава на искането за бързи предсрочни парламентарни избори в Република Северна Македония и в това отношение, като предизвикателство към правителството, което не се отклонява от позицията си, че няма да има избори до края на мандата на правителството през 2024 г., опозиционната партия обяви, че ще внесе в понеделник предложение в парламента за премахване на т. нар. "Пържинско“ правителството. Този тип служебно правителство с участието на представители на опозицията сто дни преди парламентарните избори беше договорено по време на политическата криза от 2015 г. след преговори с чуждестранно посредничество, пише скопското електронно издание "МКД".

Според ВМРО-ДПМНЕ предложението предвижда заличаване на девет точки от закона, които на практика ще оставят в историята този тип служебни правителства, но промените ще вървят с искане за предсрочни избори.

"Обявихме, че ще внесем проектозакон за предсрочните парламентарни избори, които ще се случат на всяка цена, каквото и да си представят там в СДСМ, хората вече не ги искат. В този законопроект, който ще предложим и който бе обявен от нашия лидер Християн Мицкоски, ще има заличаване на около 9 точки от закона, които се отнасят до служебното правителство, което имахме възможност да видим на какъв принцип работи през последните години преди избори. По този въпрос последствията, които ще произтекат от този законопроект ще бъдат връщане към модела на функциониране на парламентарни избори или предсрочни парламентарни избори преди 2016 г. и ако смятат, че са толкова уверени в победата, те могат да приемат и гласуват това предложение., каза в събота на пресконференция говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

Говорителят на СДСМ Богданка Кузевска пък отговори, че позицията на СДСМ относно изборите е ясна и е многократно изразявана – сега не е време за парламентарни избори в условията на световна криза.

"Важно е да се отбележи, че парламентарното мнозинство е стабилно и това беше показано при избора на правителството и смятаме, че най-накрая след 15 години едно правителство трябва да изкара четиригодишен мандат“, каза Кузевска.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за телевизионния канал "Сител“ каза, че според него има десетки причини за предсрочни парламентарни избори.

Концепцията за "Пържинско“ служебно правителство предвижда сътрудничество между правителството и опозицията в периода преди изборите, като се има предвид, че решенията трябва да се вземат координирано както от министъра, така и от заместник-министъра, при което и правителството, и опозицията имат свои представители. Първоначално решението за техническо правителство беше приложено след кризата, която възникна през 2015 г., последвана от предсрочни избори. От 2016 г. Северна Македония е имала две такива служебни правителства, първото, водено от Емил Димитриев, а второто - от Оливер Спасовски.

Съгласно действащото законово решение служебният министър-председател се предлага от управляващата партия, като основната опозиционна партия номинира министри на вътрешните работи и труда и социалната политика. Управляващите имат свои заместници в Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика, а опозицията има свои заместници в министерствата на финансите, информационното общество и администрацията, земеделието, горите и водното стопанство. Решенията трябва да се вземат едновременно от министъра и неговия заместник.

Превод и редакция: Юлиян Марков