Испания изпраща свои военни кораби да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море. Освен това, в опит да предотврати руската агресия, тя обмисля изпращането на военни самолети в България, пише американският вестник The Hill, като се позовава на Reuters.

Един от миночистачите на испанския флот вече е на път, а фрегатата "Блас де Лезо“ ще го направи след три-четири дни, съобщи, испанският министър на отбраната Маргарита Роблес.

Испанските кораби се очаква да помогнат на силите на НАТО на фона на възникналото голямо напрежение, след като около 100 000 руски войници бяха привлечени към украинската граница и последвалите предупреждения от Запада, че Москва може скоро да нахлуе в бившата съветска република.

"Русия не може да казва на никоя страна какво да прави, така че НАТО ще защитава и поддържа суверенитета на всяка държава, която може или иска да се присъедини към НАТО“, каза испанският министър. Тя добави, че Испания настоява за "изключително дипломатически методи" за разрешаване на конфликта.

Украйна не е член на НАТО, но желае да бъде приета в Алианса. Русия категорично възразява срещу това. Междувременно Северноатлантическият пакт отхвърля исканията на Москва, която настоява НАТО да спре разширяването си на изток. Именно този претекст се използва от Кремъл, за да оправдае разполагането на силите си край украинската граница.

Западните страни сега се опасяват, че Русия може скоро да нахлуе в Украйна, точно както анексира Кримския полуостров през 2014 г. Испания се присъедини към други страни от НАТО, за да помогне за укрепване на отбраната на Украйна. Сред тези страни са също Дания, която изпраща фрегата в Балтийско море, и Франция, която предложи да изпрати свои военни в Румъния.

Съединените щати също така разрешиха на три членки на НАТО - Естония, Латвия и Литва - да предоставят на Киев оръжие американско производство "от техните складове за използване в Украйна".

Превод и редакция: Юлиян Марков