Европейският съюз работи върху пакет от икономически и финансови санкции срещу Русия в случай, че ситуацията в Украйна ескалира, каза австрийският външен министър Александър Шаленберг в интервю за Presse am Sonntag.

"В момента се работи по обширен пакет от икономически и финансови санкции. В случай на ескалация ще последва много ясен, недвусмислен и бърз отговор", каза Шаленберг

Австрийският външен министър не изключи възможността Русия да бъде изключена от системата SWIFT. "Нищо не е изключено от дискусията. Много ще зависи от това какво всъщност се случва. Ако руските войски нахлуят на украинска територия на широк фронт, тогава това е най-лошият сценарий. Има и други сценарии: кибератаки, атаки от наемници без опознавателни знаци", каза Шаленберг.

В същото време той отново се противопостави на санкциите срещу проекта "Северен поток-2“ заради ситуацията в Украйна. "Ние в Европа сме до известна степен зависими от енергията от Русия. Това е реалността, а "Северен поток-2" още не е част от тази реалност. Няма да променим това за една нощ, ако искаме да имаме топлина и електричество", заключи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков