Факторът Калининград може да се окаже много важен за Русия в случай на война със Запада. За това пише Сара Уайт, анализатор от Lexington Institute, в статията си за американското издание 19Fortyfive, цитирана от руския вестник “Московский Комсомолец“.

Според нея западните страни трябва да прибегнат до план за неутрализиране на този регион в случай на конфликт. Все пак Калининград е добре въоръжен. Там се намират комплексите "Искандер-М". В региона има и изтребители, въоръжени с крилати ракети. Освен това в Калининград е базирана част от руския флот. Географски Калининградската област граничи с Полша и Литва.

Така че в случай на война ще е необходимо първо да се неутрализира този регион. Но за Полша и Литва няма да е лесно да се справят сами с тази задача, смята анализаторът.

Според нея другите европейски държави трябва спешно да засилят своята противовъздушна отбрана и въоръжение. По-специално е необходимо да се придобият американски зенитни системи "Пейтриът“, както и танкове M1 "Абрамс“ и самолети F-35 от пето поколение.

По-рано генералът от въоръжените сили на Украйна Сергей Кривонос заяви, че Русия е в състояние бързо да анексира Украйна. По думите му руснаците ще могат да извършват въздушен десант с помощта на пет до седем летища в радиус под 50 километра от Киев. Ще им помогнат и летището на завод "Антонов" и летището "Жуляни".

Според описания от Кривонос сценарий на първия етап ешелон от хеликоптери ще заобиколи разузнавателната зона на киевската противовъздушна отбрана. Той ще избегне изтребителите на украинските ВВС на малка надморска височина, а след това ще установи контрол над пистите. След това идва вторият етап, когато военнотранспортните самолети ще кацат на летищата. Тези действия ще позволят на Русия бързо да вземе Киев под свой контрол, сигурен е Кривонос.

Превод и редакция: Юлиян Марков