Бившият член на Върховната Рада на Украйна Евгений Мураев, когото британското външно министерство обяви за "проруски лидер в Киев", каза, че това е въпрос към мистър Бийн, цитира думите му РИА Новости.

"От 2018 г. съм под руски санкции поради конфликт с (Виктор) Медведчук. Там (в Русия) са арестувани активите на семейството ми. Подобно на британските разузнавателни служби и външното министерство, това се комбинира с факта, че Русия уж иска да ме назначи за ръководител на "окупационното правителство“ – това е въпрос към мистър Бийн“, каза Евгений Мураев пред опозиционното украинско издание "Страна“.



Мистър Бийн е британски комедиен сериал с участието на Роуън Аткинсън за ексцентрик, който постоянно попада в нелепи ситуации и решава обикновени ситуации по необичаен начин. Аткинсън участва и във филма "Джони Инглиш" - пародия на филмите за Джеймс Бонд, уточнява РИА Новости.

Мураев, по време на преформатирането на партия "Опозиционен блок“ в Украйна в "Опозиционна платформа – За живот“, я напусна и създаде своя собствена политическа сила "Наши“. Преди това той беше собственик на телевизионния канал NewsOne, а по-късно основа собствен телевизионен канал "Наш“. Телевизионният канал NewsOne, подобно на други два, 112 Ukraine и ZIK, е под санкции в Украйна, те са опозиция на властите, свързват се с председателя на политическия съвет на украинската партия "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук. Телевизионните канали спряха да излъчват, припомня РИА Новости.

През 2018 г. Руската федерация добави Мураев към санкционния списък на украински физически и юридически лица, за които се твърди, че могат да извършват неприятелски действия срещу руски граждани и юридически лица.

Превод и редакция: Юлиян Марков