Британското външно министерство твърди, че е получило информация, показваща желанието на Руската федерация да доведе на власт в Украйна лидери, положително настроени към Москва, предава руската агенция “Интерфакс“.

"Имаме информация, според която руските власти се стремят да доведат проруски лидер на власт в Киев. Тази работа се извършва в момент, когато Руската федерация обмисля дали да атакува и окупира Украйна", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Великобритания, публикувано през нощта срещу неделя.

"Бившият украински депутат Евгений Мураев се разглежда като потенциален кандидат за тази роля“, се казва в него.

Според Лондон руските разузнавателни служби поддържат контакти с много бивши украински политици, като бившия първи вицепремиер Сергей Арбузов, бившия първи вицепремиер Андрий Клюев, бившия заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Владимир Сивкович, бивш премиер министър Николай Азаров.

"Някои от тези хора са в контакт с членове на руските служби за сигурност, които в момента участват в планирането на атаката срещу Украйна.

Британският външен министър Лиз Тръс, както се отбелязва в съобщението, призовава Руската федерация към деескалация и дипломация за решаване на проблемите, свързани с Украйна.

Руското външно министерство нарече дезинформация и провокативна дейност изявлението на Лондон, че Москва се опитва да докара проруски лидер на власт в Украйна.

"Дезинформацията, разпространявана от британското външно министерство, е поредното доказателство, че именно страните от НАТО, водени от англосаксонците, ескалират напрежението около Украйна“, заяви руското външно министерство.

"Призоваваме британското външно министерство да спре провокативните дейности, да спре да разпространява глупости и да се концентрира върху изучаването на историята на татаро-монголското иго“, добавят от руското МВнР.

Превод и редакция: Юлиян Марков